Štvrtok30. máj 2024, meniny má Ferdinand, zajtra Petrana, Petronela, Nela

Dnes uplynulo 10 rokov od vraždy Jána Duckého

Ján Ducký
Ján Ducký

BRATISLAVA – Dnes je to presne desať rokov od vraždy exministra hospodárstva a bývalého generálneho riaditeľa Slovenského plynárenského priemyslu Jána Duckého.

Vtedajšieho popredného predstaviteľa Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS) zastrelili 11. januára 1999 na chodbe bytového domu na Bajzovej ulici v Bratislave. Usmrtili ho troma výstrelmi do hlavy a jednou ranou mu prestrelili pravú ruku. Polícia zistila, že sa strieľalo pištoľou kalibru 7,65 mm staršieho typu.

Prípad Duckého vraždy sa do dnes neobjasnil nevypátrali ani objednávateľa vraždy. Hlavného podozrivého v tejto kauze, Ukrajinca Olega K., ktorý si zmenil priezvisko (predtým Oleg T.), začal vyšetrovateľ trestne stíhať 28. mája 2000. Zároveň ho obvinil z trestného činu vraždy. Krajský súd v Bratislave, ho ale v novembri 2000 pre nedostatok dôkazov prepustil na slobodu čo v apríli 2001 potvrdil Najvyšší súd (NS) SR a zastavil trestné stíhanie.

V decembri 2001 NS SR, ale na základe sťažnosti pre porušenie zákona podanej Generálnou prokuratúrou rozhodol, že sa vyšetrovanie obnoví, súčasne vo svojom rozhodnutí určil úkony, ktoré bude potrebné pre doplnenie vyšetrovania vykonať. Prokuratúra podala novú obžalobu v júli 2007 Súdny proces sa obnovil v novembri 2007, kedy Okresný súd Bratislava 1 obžalobu prijal. Oleg K. sa ale nedostavil ani na jedno z vytýčených pojednávaní, údajne nemal financie na cestu ani na pobyt na Slovensku a súhlas na pojednávanie v jeho neprítomnosti súd od Ukrajinca nedostal. Okresný súd preto vlani v októbri prerušil na návrh prokurátorky jeho trestné stíhanie. Prokurátorka následne požiadala, aby trestné stíhanie pokračovalo v Ukrajine. Ďalšie úkony v tomto prípade prebiehajú a zatiaľ nie sú známe.

Motív politikovej vraždy je doposiaľ tiež nejasný. Ako v minulosti tvrdil svedok mohlo ísť o privatizáciu, podľa medializovaných informácii, ale aj o tzv. Duckého zmenky, ktoré podpísal, keď zastával post šéfa SPP. Protihodnotou zmeniek mali byť totiž „služby obchodného a finančného charakteru“. Tie sa ale nikdy nezrealizovali. Predstavitelia SPP dodnes nevedia, na akú sumu boli vypísané všetky zmenky, hovorí sa však o niekoľkých miliardách korún.

Krátko po smrti exministra o pochybných zmenkách, či ďalších kauzách začala polemizovať aj zahraničná tlač a hľadala súvislosti medzi týmito udalosťami. Rakúsky denník Der Standard vtedy o prípade písal pod titulkom: „Privatizácia so smrteľnými následkami.“ O niektorých okolnostiach, ktoré by mohli súvisieť s vraždou písal denník v článku: „Na mŕtveho exministra sa pripravovali trestné oznámenia.“ České Lidové noviny napríklad uviedli, že „Ján Ducký bol spájaný s podsvetím a s toľkými kauzami, že už v nich strácali orientáciu i novinári, ktorí sa na ne špecializovali. Preto je zrejme oprávnená domnienka, podľa ktorej bolo motívom vraždy úsilie o odstránenie nepríjemného konkurenta, vyrovnávanie účtov, vymáhanie dlhov či zametanie stôp.“
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu