Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Štát chce prevziať regionálne letiská

BRATISLAVA - Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií (MDPT) SR navrhuje kúpou akcií zvýšiť vlastnícky podiel štátu v štyroch letiskových spoločnostiach prevádzkujúcich malé regionálne letiská na 100 %. Ide o Letisko Poprad - Tatry, a.s., Letisko Sliač, a.s., Letisko Piešťany, a.s. a Letiskovú spoločnosť Žilina, a.s.

Vyžiadalo by si to však v najbližších troch rokoch finančnú podporu štátu regionálnym letiskám vo výške okolo 6,64 mil. eur ročne bez vplyvu inflácie. Ministerstvo dopravy to považuje za najefektívnejšie riešenie spomedzi troch navrhnutých variantov. Vyplýva to z analýzy súčasného stavu účasti regiónov na správe letísk a návrhu efektívnejšieho riešenia.

Minister dopravy Ľubomír Vážny predkladá materiál na zasadnutie vlády v najbližšiu stredu. Ďalšie dva varianty predpokladajú buď odovzdanie akcionárskych podielov štátu v letiskách regionálnym samosprávam, alebo ponechanie zmiešanej akcionárskej štruktúry štátu a regionálnych samospráv na vyváženej úrovni.

"Pre zachovanie funkčnosti a rozvoja malých letísk je potrebné zmeniť prístup súčasných akcionárov alebo vykonať zmeny akcionárskych pomerov a upraviť legislatívny rámec pôsobenia letísk na trhu leteckej dopravy," zdôvodnil rezort dopravy svoj návrh. Regionálne samosprávy podľa rezortu dopravy nie sú schopné finančne garantovať dopravnú politiku štátu a dosahovať vyvážené hospodárenie.

Minister dopravy by mal podľa navrhovaného uznesenia vlády do konca marca tohto roka rokovať so zástupcami samosprávnych krajov a miest, ktorí sú akcionármi uvedených regionálnych letísk, s cieľom prevzatia všetkých akciových podielov v letiskových spoločnostiach štátom.

Ak by pretrvával súčasný stav, letiská budú podľa ministerstva dopravy naďalej trpieť akútnym nedostatkom finančných prostriedkov bez možnosti svojimi hospodárskymi výsledkami garantovať úvery pre zabezpečenie prevádzkových potrieb a budúceho rozvoja.

"Navyše, nebudú schopné samy finančne zaistiť a realizovať ani generálne opravy, ktoré sú nevyhnutné v horizonte piatich až desiatich rokov," tvrdí rezort dopravy. Bez ohľadu na akcionársku štruktúru bude mať štát záujem naďalej garantovať bezpečnú prevádzku letísk a letiskových zariadení.

Z tohto dôvodu bude aj v budúcnosti poskytovať dotácie na správu, údržbu a zhodnocovanie letiskovej infraštruktúry, finančné zdroje na bezpečnú prevádzku letiskovej infraštruktúry, bezpečnostnú ochranu letísk, na riadenie a vybavenie letov oslobodených od odplát a na realizáciu investícií do letiskovej infraštruktúry, ako aj finančné prostriedky na veľké investičné akcie.

Výška pridelených finančných prostriedkov však musí zohľadňovať počty vybavených cestujúcich.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu