Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

SPP: Situácia je kritická, domácnostiam ale plyn neobmedzí!

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Distribútor plynu na Slovensku, spoločnosť SPP-distribúcia, dnes popoludní pre pokles dodávok plynu z Ruska vyhlásil núdzový stav, zatiaľ však svojich odberateľov neobmedzil.

Novinárom to dnes povedali zástupcovia firmy, ktorí tiež upozornili, že s nižším odberom môžu v najbližšom čase pravdepodobne počítať veľkí klienti. Domácností, nemocníc a vybraných škôl sa regulácia nemá dotknúť. Dodávky zemného plynu z Ruska sa dnes podľa ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka znížili pre spor plynárenského gigantu Gazprom a Kyjeva v porovnaní s dohodnutým objemom asi o 70 percent.

"Dnes zažívame najväčší pokles dodávok v histórii," dodal predseda predstavenstva podniku Slovenský plynárenský priemysel (SPP) Bernd Wagner. Plyn z Ruska, ktorý pokrýva väčšinu spotreby na Slovensku, prúdi do krajiny plynovodom od roku 1972. Na výpadok v dodávkach zemného plynu reagoval jeho prepravca, spoločnosť eustream, odstavením všetkých kompresorových staníc. Plyn tak prúdi cez prepravnú sieť voľným tokom.

Chýbajúcu surovinu plynárne dopĺňajú zo zásobníkov, ktorými sú obvykle vyťažené plynové a ropné ložiská. Do nich sa komodita ukladá v období nižšej spotreby, napríklad v lete. Celkovo dokáže podľa Jahnátka Slovensko získať zo zásobníkov, v ktorých je spolu asi 2,6 miliardy metrov kubických plynu, denne približne 22 miliónov metrov kubických. Denná spotreba krajiny je však vyššia - v súčasnosti asi 30 miliónov metrov kubických.

Predstavitelia SPP bližšie nespresnili, na aké obdobie budú pri terajších dodávkach suroviny spoza hraníc stačiť domáce zásoby pre veľkoodberateľov. Domácnosti by výpadky dodávok nemali pocítiť počas celej zimy, oznámila dcérska spoločnosť SPP zodpovedná za distribúciu. Stav núdze je možné vyhlásiť podľa zákona o energetike pokiaľ nastane alebo hrozí nedostatok niektorého druhu energie.

Odberatelia môžu mať v tomto čase obmedzené alebo zastavené dodávky. Jahnátek nechcel spresniť, ktorých spoločností by sa obmedzenia mohli dotknúť. "Zatiaľ nepredpokladáme, že by mal niektorý subjekt byť absolútne odstavený od dodávok plynu," uviedol minister. Znížené dodávky zemného plynu sú následkom sporu medzi Ruskom a Ukrajinou o ceny.

Pre výpadok dovozu ministerstvo hospodárstva spolu s ministerstvom zahraničných vecí podajú protestnú nótu ruskej aj ukrajinskej strane, poznamenal Jahnátek. Výpadok dodávok dnes postihol aj Česko, ktoré však dokáže časť chýbajúcej suroviny nahradiť dovozom z Nórska. Problémy oznámili aj niektoré štáty na Balkáne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu