Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Eurá zatiaľ cirkevné pokladničky príliš nezaplnili

BRATISLAVA - Eurá či centy cirkevné pokladničky zatiaľ príliš nezaplnili. Veriaci po zavedení novej meny prispievajú rímskokatolíckej cirkvi, ku ktorej sa na Slovensku hlási najviac ľudí, najmä korunami. Oslovené farnosti v tom však problém nevidia, keďže peniaze môžu zameniť v bankách aj po 16. januári, keď sa už bude dať platiť iba eurom.

"Teraz budú ľudia pravdepodobne využívať cirkevné zbierky na to, aby sa zbavovali mincí a malých bankoviek u nás. A my sme na to pripravení," povedal dekan košickej farnosti Božieho milosrdenstva Peter Novák. Dodal, že vo farnosti pripravia špeciálnu krabicu na koruny, aby ľudia mohli v kostoloch aj po prvých šestnástich dňoch tohto roka vložiť ako milodar slovenské koruny, ktoré doma našli, alebo im ostali. "Termíny Národnej banky aj ostatných bánk sú dosť veľké na to, aby sme to dokázali zameniť," poznamenal.

Práve do cirkevných pokladničiek mnohí ľudia často v minulosti vhadzovali mince či bankovky nižšej hodnoty. V komerčných bankách bude možné bezplatne vymeniť korunové mince za eurá do konca júna, v Národnej banke Slovenska ešte počas piatich rokov po zavedení novej meny. Korunové bankovky prestanú vymieňať komerčné banky koncom tohto roka, centrálna banka ich bude zamieňať bez časového obmedzenia.

Najviac ľudí chodí do kostola tradične v nedeľu. Viac veriacich však bolo možné vidieť na omšiach už vo štvrtok na Nový rok hneď v prvý deň zavedenia eura; 1. január je totiž aj cirkevným sviatkom.

"Zbavujú sa (korún). Hádžu nám tam v sáčkoch päťdesiathalierniky (1,66 centa)," povedala administratívna pracovníčka levickej farnosti Margita Tóthová. Dodala, že v kostoloch budú ochotní prijímať koruny aj po tom, ako s nimi nebude možné platiť. Pripomenula, že farnosť už v minulosti musela pravidelne vkladať peniaze zo zbierok na účet do banky.

Milodary skôr v slovenských korunách, ktoré putujú na podporu cirkvi či charitu, zaznamenali napríklad aj v kostoloch v Bratislave. V niektorých chrámoch v centre hlavného mesta, do ktorých zavítajú i zahraniční turisti, sa však kňazi mohli stretnúť s eurami aj v minulých rokoch.

Oslovení kňazi si zväčšia netrúfli odhadnúť, peniaze v ktorej hodnote budú ľudia po prijatí nového platidla najčastejšie hádzať do pokladničiek v kostoloch. Kňaz Jozef Dúc z farnosti sv. Rodiny v bratislavskej Petržalke očakáva, že ľudia budú prispievať najmä mincami. Nové mince sú v hodnotách od najmenšej jednocentovej (30 halierov) po najväčšiu dvojeurovú (60,25 koruny). Slovenskou mincou s najnižšou hodnotou bol päťdesiathaliernik (1,66 centa) a najvyššou desaťkorunáčka (33 centov).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu