Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V obchodoch pribudlo hotovostných platieb v eurách

BRATISLAVA - Slováci si v prvý pracovný deň po zavedení eura vyskúšali platenie novou menou vo väčšom počte ako na Nový rok.

Vyplýva to z piatkového prieskumu Eurobarometer, ktorý dnes zverejnila Európska komisia. Kým v prvý januárový deň platilo v predajniach v hotovosti výlučne eurami len jedno percento ľudí, v piatok to bolo 18 percent. Naďalej však prevažovali platby v korunách.

Výlučne v slovenskej mene platili v piatok v hotovosti v obchodoch stále viac ako tri štvrtiny ľudí (77 percent), v prvý deň roku 2009 to však bolo ešte 93 percent účastníkov ankety.

Piatok bol prvý deň, ktorý preveril pripravenosť obchodníkov na novú menu. Vo štvrtok na Nový rok bola totiž ešte väčšina predajní pre sviatok zatvorená. Obchodníci zväčša vážnejšie problémy so zavedením eura nehlásili, aj keď časť predajní bola pre dovolenky i obavy z novej meny stále zatvorená a v niektorých obchodoch sa dali pozorovať dlhšie rady.

Aktuálny prieskum dnes zverejnila Európska komisia na svojej internetovej stránke. Uskutočnil sa na vzorke 336 respondentov.

Slováci môžu ešte platiť v obchodoch korunami prvých 16 januárových dní, obchodníci by však mali vydávať už len eurá, ak sa predávajúci a zákazník spoločne nedohodnú na výdavku v korunách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu