Utorok4. jún 2024, meniny má Lenka, zajtra Laura

Vznikajúce strany Sulíka a Nemcsicsa zatiaľ podporu nemajú

Robert Nemcsics
Robert Nemcsics

BRATISLAVA - Vznikajúcim novým politickým stranám ekonóma Richarda Sulíka či bývalého ministra hospodárstva Roberta Nemcsicsa sa zatiaľ nepodarilo pritiahnuť výraznejší počet voličov.

Vyplýva to z decembrového prieskumu agentúry MVK. Dlhší čas sa podľa ankiet nedarí ani Konzervatívnym demokratom Slovenska, ktorí sa odštiepili od opozičného KDH. Riaditeľ MVK Pavel Haulík však nevylúčil, že malé strany majú v budúcnosti šancu predsa len vo voľbách uspieť.

Podľa MVK by plánovanú Sulíkovu stranu Sloboda a solidarita podporili dve percentá voličov. Stranu s pracovným názvom Liga bývalého ministra Nemcsicsa si v prieskume nevybral nikto, hoci podľa Haulíka agentúra ponúkala opýtaným aj túto možnosť. Obe strany MVK do prieskumu v decembri zaradila po prvý raz.

V ankete MVK si podobne ako v minulosti naopak udržiaval výrazný náskok vládny Smer-SD premiéra Roberta Fica, ktorý by volilo 39,5 percenta voličov. Opozičná SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu získala podporu 12,4 percenta, do Národnej rady by sa dostali aj ďalšie súčasné parlamentné strany SNS (10,5 percenta), KDH (9,1 percenta), SMK (8,2 percenta) a ĽS-HZDS (6,5 percenta).

Nové strany, ktoré ohlásili pravicovú orientáciu, sa začali množiť v čase stagnujúcej podpory a rozporov v radoch troch parlamentných opozičných strán SDKÚ-DS, KDH a SMK. Bývalý poradca ministrov financií Ivana Mikloša i Jána Počiatka a jeden z autorov daňovej reformy Sulík oznámil prípravy na vznik svojej strany v novembri. Jeho strana by chcela presadzovať kroky k väčšej osobnej slobode pre občanov. K občianskej a liberálnej strane Liga sa zas prihlásil okrem Nemcsicsa exminister obrany a bývalý podpredseda SDKÚ-DS Juraj Liška či šéf Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak.

Ďalšiu z nových strán Konzervatívnych demokratov Slovenska na čele s exministrom vnútra Vladimírom Palkom by volilo 1,3 percenta ľudí, v septembrovom prieskume to bolo 0,8 percenta. Strana je známa najmä dôrazom na kresťanské hodnoty, ako jedna z mála na Slovensku ostro vystupuje proti reformnej lisabonskej zmluve EÚ.

Sociológ Pavel Haulík však upozornil, že strany ako Sloboda a solidarita, ktoré sa v prieskume objavili po prvý raz, treba pri posudzovaní ich šancí odlišovať od tých, ktorým sa dlhodobo nedarí prekročiť hranicu päť percent potrebnú na vstup do parlamentu. Upozornil navyše, že celkové percento ľudí, ktorí by si vybrali malú stranu, rastie. "Mohol by to byť signál, že so zabehanými stranami ľudia prestávajú byť spokojní," poznamenal.

V minulosti sa s novými stranami podarilo uspieť Rudolfovi Schusterovi či Pavlovi Ruskovi, ktorí v rokoch 1998 či 2002 dostali svoje strany do parlamentu a boli aj členmi vládnych koalícií vtedajšieho premiéra Mikuláša Dzurindu. V nadchádzajúcich voľbách sa im však úspech už nepodarilo zopakovať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu