Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Palko: Traja policajti z Prezídia PZ obvinení zo zneužitia právomocí

Vladimír Palko
Vladimír Palko

BRATISLAVA - Zo zneužitia právomocí verejného činiteľa obvinil vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii troch policajtov, ktorí na začiatku tohto roka pracovali na Úrade zvláštnych policajných úloh Prezídia PZ.

Obvinený je riaditeľ úradu major Juraj J., bývalý zástupca riaditeľa Igor J. a riaditeľ odboru technickej podpory plukovník Peter P.

Ako dnes na mimoriadnej tlačovej besede v Bratislave informoval minister vnútra Vladimír Palko, táto trojica funkcionárov je stíhaná za to, že si nesplnili svoje povinnosti a dopustili, že zo zálohovacieho odpočúvacieho zariadenia DISCOBOLOS sa stratili nahrávky odpočúvaní telefonických rozhovorov vo viacerých prípadoch.

"Dá sa to nazvať aj úmyselné opomenutie," povedal Palko a dodal, že títo policajti mali vykonávať kontrolnú činnosť a nerobili to. Palko dodal, že dvoch policajtov Juraja J. a Petra P. prepustia z PZ bez náležitostí, Igor J. odišiel od polície už v lete na vlastnú žiadosť. Obvineným hrozí väzenie na tri až desať rokov.

Palko tiež zdôraznil, že do dnešného dňa vyšetrovanie straty nahrávok, medzi ktorými boli aj dôkazy proti jeho straníckemu kolegovi obvinenému z korupcie Pavlovi B., nepotvrdilo úmyselné vymazanie odpočúvaní.

"Išlo o technickú poruchu," zdôraznil minister a dodal, že obvinení policajti mali zabezpečiť zálohovanie nahrávok. Ich strate sa mohlo zabrániť. Politickú zodpovednosť minister Palko opäť odmietol. Zdôraznil, že 45 nahrávok, ktoré sa stratili, je len jednou tisícinou zo všetkých odpočutých rozhovorov a ich zmazanie nesťažilo vyšetrovanie ani v jednom z prípadov, ktorých sa týkali.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu