Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Gašparovič Zajacovi: Nie som kupec so zdravím občanov

Prezident SR Ivan Gašparovič
Prezident SR Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Nie som kupec a obchodník so zdravím slovenských občanov, odkázal dnes prezident Ivan Gašparovič prostredníctvom médií ministrovi zdravotníctva Rudolfovi Zajacovi.

Zároveň dodal, že k jeho výrokom, ktoré odzneli v Televíznych novinách a vo večernej relácii Sito televízie Markíza sa už viac nebude vyjadrovať. Myslí si, že má ďaleko od toho, aby sa prezentoval na takej úrovni ako minister Zajac. Podľa Gašparoviča ak šéf zdravotníckeho rezortu dokáže reálne zhodnotiť situáciu, tak "už dnes musí vedieť, kto to prepískol."

Zajac okrem iného prezidenta kritizoval, že pri zdravotníckych zákonoch prijal politické rozhodnutie s cieľom skomplikovať život poslancom. "Myslím, že pán prezident v tejto chvíli nedocenil svoje kroky a správal sa tak trošku ako taký malý uličník, aj keď niektorí si myslia, že je starý ujo," povedal Zajac, ktorý tiež Gašparovičovi odkázal, že to "prepískol."

Gašparovič tiež zopakoval svoje stanovisko, že zdravotnícke zákony napriek tvrdeniu ústavnoprávneho výboru vrátil parlamentu v 15-dňovej lehote. Dodal, že nad tým, čo predviedol výbor, sa dá len usmiať. Pri opätovnom schvaľovaní zdravotníckych noriem však vidí problém v tom, že ak už raz poslanci výboru odsúhlasili, že zákony boli doručené po ústavou stanovenej lehote, tak o nich nemali hlasovať. Zákonodarcovia však rozhodovali ešte raz, a to na príkaz ministra, tvrdil Gašparovič odvolávajúc sa pritom na články v médiách. "To je už prst hore," povedal v tejto súvislosti.

Hoci prezidenta Zajacove výroky pobúrili, chce s ním naďalej komunikovať, rovnako aj s vládou. "Chcem mať dobré vzťahy a chcem, aby sme spolu riešili problémy," konštatoval prezident, ktorý aj preto pozval na pondelok do paláca premiéra Mikuláša Dzurindu a predsedu parlamentu Pavla Hrušovského. S nimi chce prediskutovať problémy, ktoré sa vyskytli od ich posledného trojstretnutia, čiže od 24. júna. Hovoriť budú o ratifikácii prvej ústavnej zmluvy EÚ, ale aj o tom, prečo prezident vrátil do parlamentu už jedenásť zákonov. Odmieta prirovnania k exprezidentovi Rudolfovi Schusterovi a vyhlasuje, že bude ako "prezident Gašparovič, ktorý sa bude vždy rozhodovať v zmysle zákonov a ústavy."
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu