Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Otužilci z Ľadových medveďov pokrstili nových členov

BRATISLAVA - Studená voda dnes ráno prebrala do sviatočného dňa členov klubu otužilcov Ľadové medvede, ktorí sa už tradične kúpali na bratislavských Zlatých pieskoch.

Kúpanie v štvorstupňovej vode prvýkrát okúsili aj štyria noví otužilci. Zimný kúpeľ však nebol jediný, najbližšie sa po Novom Roku vykúpu v Dunaji.

"Je to dosť tvrdé, je to šok pre to telo," popísal prvé pocity Vladimír Hladký z Bratislavy, ktorý si na chladnú vodu zvykal už pol roka, dnes však absolvoval svoj "krst". Vo vode nakoniec vydržal asi šesť minút, podobne ako tí, ktorí k Ľadovým medveďom patria dlhé roky. K otužilcom sa pripojil nielen preto, že medzi nich patrí jeho syn. Je presvedčený, že otužovanie mu bude užitočné aj zdravotne. "Tento chlad, je aj lekársky dokázané, že buduje imunitu človeka," tvrdil Hladký.

To potvrdzuje aj dlhoročný člen Ľadových medveďov Milan Harčarík. "Ja a moji kolegovia nemajú nejaké problémy, aby sme mali priedušky, zápal pľúc, hrdla. Ja som sa nikdy nedal očkovať na chrípku, ja mám tu očkovanie na chrípku," tvrdil Harčarík. V zime sa kúpe už 12 rokov a jeho telo si na to tak zvyklo, že už nereaguje ani triaškou, akú vidno u nováčikov.

Dnes ráno podľa neho bolo jazero celkom "teplé", aj keď už štvorstupňovú vodu zvyknú označovať za ľadovú. "Najextrémnejšie bolo pod Donovalmi, kde sme mali mínus 16 vonku, sneh po kolená. Voda bola plus dva stupne Celzia a ochoreli tí, čo boli v kožuchoch. My sme boli zdraví," spomínal otužilec.

Po zimnom plávaní v Komárne sa im zase stalo, že kým sa stihli prezliecť, plavky im na tele zamrzli. Pravidlo všetkého veľa škodí však poznajú aj otužilci. Podľa odporúčaní lekárov by viac ako 22 minút vo vode nezostali. "Potom už nastávajú fyziologické veľmi zlé pochody v organizme," poznamenal šéf Ľadových medveďov Ladislav Pečenka.

Bratislavský otužilec Tibor Birčák z iného spolku sa však na Silvestra pokúsi prekonať svetový rekord v pobyte v ľadovej vode, keď chce vydržať hodinu zasypaný ľadom. "My plávame pre radosť, aby sme si dali dobre do tela. No a keď čítame o pokusoch ľudí, ktorí chcú vydržať v niečom strašne studenom, tak to považujeme za hazard so zdravím," dodal Pečenka. Priaznivci ľadovej vody sa najbližšie stretnú v Česku na Štefana, kde má kúpanie v ľadovej vode už dlhoročnú tradíciu. Na Slovensku sa zase 4. januára ponoria do vôd Dunaja.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu