Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Podnikatelia z "čiernej listiny" žiadajú ospravedlnenie

BRATISLAVA - Podnikatelia, ktorých Združenie slovenských spotrebiteľov (ZSS) zaradilo na čiernu listinu pre neprimerané zvýšenie cien tvrdia, že produkty, ktoré združenie údajne kontrolovalo, vo svojej ponuke nemajú a ceny vôbec nezvyšovali. Informovala o tom TV Markíza vo svojom večernom spravodajstve.

Podnikatelia považujú obvinenia zo zvyšovanie cien výrobkov v niektorých prípadoch až na dvojnásobok za zlý vtip. "Asi si z nás robia zábavu, jedlá, ktoré uvádzajú sme vôbec nemali v jedálnom lístku," povedal jeden z podnikateľov. Markíze sa nepodarilo získať vyjadrenie Združenia slovenských podnikateľov.

Pre denník Pravda sa ale vyjadrili, že kontrolu nemôžu vykonať bez povolenia Slovenskej obchodnej inšpekcie. Obchodníci žiadajú ospravedlnenie, v opačnom prípade zvažujú právne kroky. Združenie slovenských spotrebiteľov zaradilo na čiernu listinu subjekty pôsobiace v hotelierstve, reštauračných službách, obchode či v oblasti športovej gymnastiky.

V jednotlivých prípadoch konštatovalo združenie zvýšenie cien od 30 až do 180 %. Ceny tak podľa ZSS niekoľkonásobne prekročili limitné kritérium pre ich zvýšenie, ktoré stanovili na 10 %. Ako ďalšie argumenty pre zaradenie konkrétneho subjektu na čiernu listinu združenie uvádza neodôvodnenie nárastu ceny, či nedostatočné zníženie ceny po výzve.

"Všetky nami zistené neobjektívne cenové záznamy postupujeme Slovenskej obchodnej inšpekcii, ktorá sa rozhoduje podľa rozsahu nekorektnosti na vykonaní patričných krokov," uviedol v utorok pre portál euromena.sk podpredseda združenia Josef Lounek.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu