Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Miliardový tender na lietadlá vyhrali Taliani!

BRATISLAVA – Slovenskému letectvu dodá dopravné lietadlá C-27J Spartan talianska Alenia Aeronautica. Potvrdilo to ministerstvo obrany, cenu kontraktu však nezverejnilo. Slovensko pôvodne predpokladalo, že na nákup lietadiel vynaloží 2,5 až 7,5 miliardy korún (82,98 milióna a 249 miliónov eur).

Ministerstvo uviedlo, že s víťazom súťaže bude rokovať o zmluve a platobných podmienkach. Úrad si vyhradil možnosť zmluvu nepodpísať.

V jednej z najväčších zákaziek pre slovenskú armádu za posledné roky ministerstvo plánovalo kúpiť minimálne dve lietadlá. Tie by mali slúžiť okrem iného na prepravu vojakov a techniky do mierových misií. Nahradiť by mali postupne dosluhujúce ukrajinské Antonovy.

Talianska firma, ktorá získala miliardovú zákazku v súťaži, porazila ďalších dvoch záujemcov. Americký Lockheed Martin ponúkol armáde lietadlo Hercules C-130J-30 a španielska EADS CASA zas stroj CASA C-295. O vydanie súťažných podmienok požiadal aj americký výrobca lietadiel Boeing s lietadlom C-17 Globemaster III, nakoniec však ponuku nepredložil. Podľa skorších vyjadrení ministerstva obrany však tento typ nepatrí do kategórie taktických dopravných lietadiel, ktoré chce ministerstvo nakúpiť.

Ministerstvo obrany súťaž vyhlásilo v auguste, vtedy očakávalo, že lietadlá by mohla dostať armáda v rokoch 2010 až 2011. S ich využívaním ministerstvo počítalo aj na území Slovenska napríklad v prípade prírodných katastrof.

Podľa medializovaných informácií premiér Robert Fico koncom októbra vyhlásil, že vláda neplánuje nákup dopravných lietadiel pre armádu. "Na rok 2009 nie je plánovaná ani jedna jediná koruna na nákup dopravných lietadiel,“ uviedol po rokovaní vlády. Povedal, že armáde mieni rozpočet znižovať. Vojakom zároveň odporučil, aby si pozreli televízny záznam z vojenskej prehliadky. "Dať 31 miliárd do armády a vidieť chlapcov, ktorí nevedia pochodovať...To sú procesy, ktoré nebudeme podporovať,“ vyhlásil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu