Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

SPP nemusí zaplatiť za Duckého zmenku miliardu českých korún

SPP
SPP

BRATISLAVA - Slovenský plynárenský priemysel nemusí zaplatiť švajčiarskej spoločnosti Gen Man Ventures jednu miliardu českých korún (1,14 miliardy Sk) za jednu zo zmeniek, ktoré podpísal bývalý šéf plynární Ján Ducký. Rozhodol o tom dnes Krajský súd v Bratislave. Verdikt zatiaľ nie je právoplatný, v prípade odvolania o ňom bude rozhodovať Najvyšší súd.

Súd žalobu švajčiarskej spoločnosti zamietol, pretože sa na zmenke nachádzali dva údaje o splatnosti, ktoré sa vzájomne vylučujú. Preto je podľa neho neplatná. "Dôvodom rozsudku je, že súd vychádzal z údajov uvedených v zmenke. Keďže sa jedná o zmenku na videnie, druhý údaj splatnosti na nej ju robí absolútne neplatnou," uviedol hovorca súdu Pavol Adamčiak.

Krajský súd v Bratislave vyplatenie peňazí za zmenku v tomto prípade už raz zamietol, a to v januári 2004. Najvyšší súd však jeho rozsudok v septembri 2005 zrušil a prípad vrátil na ďalšie konanie. "Určite sa odvoláme. Dôvod, pre ktorý to bolo zamietnuté, neobstojí," povedala novinárom právna zástupkyňa spoločnosti Gen Man Ventures Danuša Tichá.

Ďalšie pojednávanie v inom prípade zmeniek má Krajský súd súd naplánované na dnešné popoludnie. V ňom cyperská spoločnosť Strodent Management Limited od SPP požaduje vyplatenie 350 miliónov českých korún (vyše 400 miliónov Sk) za inú zmenku.

Prípad takzvaných Duckého zmeniek sa na súdoch ťahá už niekoľko rokov. Niekdajší minister hospodárstva Ducký, ktorého v roku 1999 zavraždili, vystavil ešte vo funkcii šéfa SPP viacero zmeniek. Ich celkový počet nie je známy, plynárne ich považujú za neplatné. Viacerí žiadatelia však so žiadosťami o ich preplatenie pred súdmi neuspeli.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu