Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Najdôveryhodnejšia trojka R. Fico, I. Gašparovič a V. Mečiar

Najdôveryhodnejší slovenský politik Robert Fico.
Najdôveryhodnejší slovenský politik Robert Fico.

BRATISLAVA - Robert Fico je najdôveryhodnejším politikom na slovenskej politickej scéne. Svoju dôveru mu vyjadrilo 22,2 percenta opýtaných, čo je o jedno percento menej ako v septembrovom prieskume.

Za ním nasleduje prezident Ivan Gašparovič, ktorému klesla dôveryhodnosť oproti septembru o 2,6 percenta na 12 percent.
Tretie miesto obsadil Vladimír Mečiar, ktorému dôveruje 10,7 percenta opýtaných, čo je o 1 percento menej ako v septembri.

Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnil Ústav pre výskum verejnej mienky (ÚVVM) pri Štatistickom úrade (ŠÚ) SR od 1. do 8. októbra na vzorke 1111 občanov nad 18 rokov. Respondenti mohli uviesť maximálne tri osobnosti slovenskej politickej scény, ktoré majú v súčasnosti ich dôveru.

Deväť a pól percentnú dôveru občanov má Béla Bugár, ktorý má spomedzi politikov najstabilnejšiu podporu verejnosti.
Nasleduje premiér Mikuláš Dzurinda so šesť percentnou dôverou. Tá sa mierne zvyšuje nepretržite posledných päť mesiacov. Je to predovšetkým vďaka podpore vysokoškolsky vzdelaných oslovených (13%), občanov z najväčších miest nad 100 tisíc obyvateľov (11%), respondentov žijúcich v Bratislavskom a Košickom kraji (10 a 12%).

Nad päť percentnú hranicu dôveryhodnosti sa dostal aj Ivan Mikloš (5,1%). K tejto hranici smerujú aj Daniel Lipšic s 4,8 percentnou dôveryhodnosťou a Pavol Hrušovský s 4,7 percentnou dôveryhodnosťou.

Oproti septembru došlo k miernemu poklesu v skupine respondentov nedôverujúcich žiadnemu politikovi z 29,3 percenta na aktuálnych 24,9 percenta. Do tejto skupiny patria najmä respondenti s úplným stredoškolským vzdelaním (29%), zamestnanci (32%), obyvatelia Bratislavského a Trnavského kraja (30 a 34%) a respondenti, ktorí by sa nezúčastnili parlamentných volieb (70%).

Podrobnejšie výsledky prieskumu prinesie agentúra SITA v správe pod názvom Tab: Najdôveryhodnejšia trojka R. Fico, I.Gašparovič a V. Mečiar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu