Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Plynom striekal bývalý narkoman!

BRATISLAVA - Plyn v priestoroch petržalskej pošty na Vlasteneckom námestí rozstriekal nezamestnaný Radovan S. (26) z Bratislavy.

Nešlo o teroristický útok, ale o pomstu. Policajný vyšetrovateľ ho obvinil z výtržníctva a za to mu hrozí basa až dva roky.

Podľa policajného viceprezidenta Jaroslava Spišiaka je Radovan S. bývalý narkoman. Vyšetrovateľ tvrdí, že práve on 23. septembra v priestoroch petržalskej pošty predával lacné voňavky v drahých obaloch.

Dvom starším klientom pošty však jeho kšeftovanie prekážalo a požiadali ho, aby ich neobťažoval. Urazený Radovan S. odišiel domov a na poštu sa vrátil s obranným slzným plynom proti psom. Nepozorovane ho rozstriekal pri P.O.Boxoch.

Plyn sa na pošte objavil aj o štyri dni neskôr. Zatknutý Radovan S. sa priznal iba k prvému prípadu. Napriek tomu čelí obvineniu aj z druhého rozstriekania plynu na pošte.

"Podľa odborných analýz išlo o opätovné použitie rovnakej látky. Podľa nášho názoru chcel páchateľ potvrdiť mediálne podozrenie, že ide o teroristický útok alebo iné obdobné súvislosti. Preto sa snažil zamaskovať svoje pôvodné konanie a všetko zvaliť na teroristické pôsobenie," povedal Spišiak.

Podľa viceprezidenta polícia o Radovanovi S. vedela už týždeň, avšak zatkli ho až v pondelok. Keďže plyn nemohol nikomu spôsobiť vážnu zdravotnú ujmu, mohol byť obvinený iba z výtržníctva. V súčasnosti je za mrežami so žiadosťou vyšetrovateľa o jeho väzobné stíhanie.

Nový Čas hovorí s policajným viceprezidentom Jaroslavom Spišiakom:

Spišiak: Neinformovali sme z taktických dôvodov

Prečo polícia o výskyte plynu na pošte informovala až po štyroch dňoch?

- Nechceli sme robiť paniku, ale informovať verejnosť až po zistení presného zloženia plynu.

Po zistení, že na pošte boli bojové plyny fosgén a chlórpikrín takmer vznikla panika. Polícia teraz tvrdí, že v priestoroch bol rozstriekaný plyn z kasera. Obsahuje kaser takéto plyny?

- Podľa odborného vyjadrenia boli fosgén a chlórpikrín v nepatrných množstvách v spreji naozaj zistené.

Je možné, aby po rozstriekaní slzného plynu z jedného kasera v uzavretom priestore mali desiatky ľudí také problémy, že ich previezli do nemocnice?

- Je to možné. Veď na to sú takéto prostriedky určené. Bolo správne, že ľudia boli ošetrení v nemocnici a polícia sa tak preventívne vyvarovala možného poškodenia zdravia ľudí, ktorí boli zasiahnutí.

Prečo polícia až po zatknutie podozrivého verejnosť neinformovala, že išlo o plyn zo spreju?

- Od začiatku sme predpokladali, že páchateľ použil kaser. Z taktického dôvodu sme o tom verejnosť neinformovali, aby sa podozrivý nedozvedel, že sme mu na stope. Preto sme nevyvracali, ani nepotvrdzovali teóriu, že nešlo o teroristický útok. Podozrivý sa síce zdržiaval v Bratislave, ale nebolo jednoduché ho nájsť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu