Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Obchodníci s uránom pred súdom, hrozí im 20 rokov!

Práškový urán
Práškový urán (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA – Pred senátom Okresného súdu v Banskej Bystrici sa včera začalo hlavné pojednávanie s občanmi Maďarska, Ukrajiny a Slovenska, ktorých prokurátor obžaloval za pokus obchodovania s rádioaktívnym materiálom. Pojednávanie dnes pokračuje. Obžalovaným hrozí väzenie na 15 až 20 rokov.

Ukrajinského 50-ročného občana Istvána Sz. z Beregova a jeho 52-ročného komplica Lászlóa Jánosa Sz. z Ibrány v Maďarsku zadržala slovenská polícia v novembri minulého roka pri hraničnom priechode Lacacseke – Pribeník v okrese Trebišov. Podľa obžaloby sa pokúsili predať 481,4 gramu práškového uránu slovenskému občanovi, ktorý v tomto obchode vystupoval ako policajný agent. Všetci traja trestnú činnosť popreli a tvrdia, že boli zatiahnutí do špinavej hry, pričom nevedeli, že ide o urán.

Ukrajinec, ktorý v kauze vystupoval ako tlmočník z maďarského do slovenského jazyka, dostával pokyny od jemu neznámeho človeka. Počas prípravy na transakciu sa podľa neho nehovorilo o uráne, ale iba o tovare, čo potvrdili i ďalší dvaja obžalovaní. Tlmočník za svoje služby zarobil iba sto dolárov na deň. Obžalovaný Juraj Š. z Rimavskej Soboty sa s občanom Maďarska Lászlóm Jánosom Sz. poznal v roku 1995, keď ten na Slovensku nakupoval drevo a predával u nás zeleninu a zemiaky. Povedal, že keď sa dozvedel, do čoho ho namočili, chcel sa obesiť. V súčasnosti má problémy so srdcom a nevylúčil operáciu.

Obžalovaný László János Sz. nevypovedal a odvolával sa na svoje vyhlásenia v prípravnom konaní. Na otázky prokurátora o niektorých veciach tvrdil, že o nich nič nevie, alebo sa na ne nepamätá. Vedel však, že slovenskí kupci mali pripravených 1,2 milióna amerických dolárov. Nepamätal sa, kto mu to povedal, pretože on tovar na hranici nemal odovzdať, ani prevziať za „tovar“ peniaze. Nepoznal svoju úlohu v tomto obchode a nevedel senátu povedať, čo za to mal dostať. Iba poznamenal, že „teraz to už viem, čo asi dostanem“.

Obchod s práškovým uránom sa viaže na druhú polovicu roku 2007, keď komplic obžalovaných Eugen K., ktorého stíhajú v samostatnom konaní, získal od nezisteného zdroja jadrový materiál. Ponúkal ho na predaj na južnom Slovensku a vzorku 2,1 gramu ponúkol vo Fiľakove aj policajtovi, ktorý vystupoval ako záujemca o kúpu. Vzorku preskúmali v špecializovanom slovenskom chemickom laboratóriu a zistili, že ide o prírodný urán v práškovej forme.

V októbri 2007 Eugena K. zadržali v Českej republike. Na to obžalovaný 63-ročný Juraj Š. z Rimavskej Soboty podľa obžaloby sprostredkoval kontakt medzi Lászlóm Sz. z Maďarska a slovenským agentom, od ktorého za urán chcel 20-tisíc amerických dolárov. V novembri 2007 potom obžalovaní Ukrajinec a Maďar spolu s ďalším komplicom v maďarskom meste Vásárosnaményi kontaktovali slovenského policajného agenta. Kilogram prírodného uránu mu ponúkli za 1,2 milióna amerických dolárov. Pri realizácii obchodu 28. novembra 2007 ich zadržali.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu