Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

To, čo je s USA, nie je bezvízový styk, tvrdí Zala

Boris Zala
Boris Zala

BRATISLAVA - Predsedovi zahraničného výboru parlamentu Borisovi Zalovi z vládneho Smeru-SD sa nepáči spôsob bezvízového styku so Spojenými štátmi. Slovensko sa podľa neho bude usilovať tento systém zmeniť tak, aby to bol skutočne bezvízový styk, ako sme naň zvyknutí v Európe. "Bezvízový styk podľa mňa je to, keď nemusím nič vyplňovať a keď nemusím dávať žiadne formuláre.

Toto je veľmi obmedzený bezvízový styk a Spojené štáty stále získavajú určitý súbor informácií o ľuďoch, ktorí prichádzajú do USA. Čiže to je taký polobezvízový styk. Vidím priestor na zlepšenie v tom, že by postupne mali zaniknúť aj tieto formuláre," povedal Zala po tom, ako sa výboru predstavil nový veľvyslanec v USA Peter Burian.

Zala potvrdil snahu SR o blízke vzťahy so Spojenými štátmi. Hoci bývalej vláde súčasná koalícia často vytýkala proamerickosť a prílišnú snahu vyhovieť Washingtonu, súčasná vláda Roberta Fica nie je podľa Zalu protiamerická.

"My sme nikdy neboli protiamerickí my sme vždy mali jasné výhrady k politike Bushovej administratívy. Vždy sme hovorili o konkrétnych krokoch, či to bola problematika Iraku, či to bol problém Balkánu, či to bol problém bezvízového styku. Niektorí si to vysvetľovali ako protiamerický postoj," vysvetlil.

Zmenu si sľubuje od novej vlády prezidenta Baracka Obamu. "My dúfame, že sa táto (americká) politika zmení a aj z našej strany budeme môcť mať bezprostrednú a dobrú spoluprácu so Spojenými štátmi." Očakáva predovšetkým úzku spoluprácu s Európou a multilateralizmus.

"To znamená spolupracovať aj s ostatnými štátmi sveta a nebrať si všetku zodpovednosť iba na svoje plecia. V tom prípade Slovensko ako člen EÚ a NATO má všetky šance prispieť aj svojimi názormi do tvorby svetovej politiky."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu