Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

AKTUALIZOVANÉ Polícia rozbila medzinárodnú skupinu prevádzačov!

BRATISLAVA - Polícia dnes oznámila, že v utorok zadržala 24 členov medzinárodnej skupiny prevádzačov, v ktorej bolo aj 11 Slovákov. Skupina sa podľa polície podieľala na prevádzaní viac ako troch stovák osôb z ázijských štátov a zarobila pri tom minimálne 7,4 milióna korún (245.635 eur).

Novinárov o tom informoval riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície Tibor Mako. Časť prevádzačov podľa polície pôsobila na slovensko-ukrajinskej hranici, ktorá je vonkajšou hranicou schengenského priestoru bez hraničných kontrol. Zvyšní zadržaní kontaktovali nelegálnych utečencov z utečeneckých táborov priamo na Slovensku.

"Migranti, ktorí boli zaistení priamo na hranici, boli v prípade, že nepožiadali o azyl, vrátení na Ukrajinu," povedal Mako. Väčšina z utečencov však podľa neho požiadala o azyl a skončila v utečeneckých táboroch na Slovensku. "Odtiaľ si ich táto skupina vyberala," dodal Mako. Nelegálni utečenci cez Slovensko podľa neho iba prechádzali, cieľom boli vyspelejšie štáty ako napríklad Francúzsko, Nemecko či Taliansko.

Zadržaní čelia obvineniu z prevádzačstva, za čo im hrozia dlhoročné tresty väzenia. Päť osôb bolo tiež obvinených z legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Na prípade pracovali viac ako dve stovky policajtov od leta 2006. Akciu proti prevádzačom uskutočnili v Bratislavskom, Trenčianskom, Košickom a Prešovskom kraji. "Ráno o šiestej hodine sme prekvapili väčšinu ľudí z tejto organizovanej skupiny, boli zaistení v spánku, v miestach ich pobytu," priblížil priebeh akcie Mako.

Policajti počas domových prehliadok zadržali okrem iného domácu i zahraničnú hotovosť v približnej hodnote 800.000 Sk (26.555 eur). Nelegálnych migrantov na Slovensku v tomto roku ubudlo. Slovenské hranice neoprávnene prekročilo od januára do októbra tohto roka podľa štatistík 935 osôb, čo je o 2091 menej ako v rovnakom období roku 2007.

Najviac nelegálnych migrantov prišlo opäť z Moldavska, za ním nasledovali ilegálni utečenci z Gruzínska, Pakistanu, Afganistanu a Ruska. Ich počty sa s výnimkou Gruzínska a Afganistanu znížili. Klesol tiež počet ľudí, ktorý sa neoprávnene zdržiavali na našom území.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu