Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Pri Hliníku nad Hronom začali stavať ďalšiu časť cesty R1

ŽARNOVICA - Národná diaľničná spoločnosť dnes pri Hliníku nad Hronom spustila výstavbu ďalšieho úseku rýchlostnej cesty R1 z Lehôtky pod Brehmi do Šášovského Podhradia. ČTK o tom informoval hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Marcel Jánošík. Úsek leží na ceste medzi Bratislavou a Banskou Bystricou.

Prípravu stavby v minulosti oneskorili súdne spory. Pôvodne chystala NDS výstavbu celého úseku cesty medzi Žarnovicou a Šášovským Podhradím. Pre odpor občianskeho združenia Svätokrížsky občiansky spolok ju však rozdelili na dve časti.

Aktivisti nesúhlasili s plánovanou trasou cesty pri Žiari nad Hronom a uspeli na súde so žalobou na nedodržanie zákona pri vydaní územného rozhodnutia. Prvý úsek od Žarnovice po Lehôtku pod Brehmi začali stavať na jar tohto roka. Oba úseky by mali byť dokončené v roku 2010.

K úplnému spojeniu Bratislavy s Banskou Bystricou štvorprúdovou cestou bude po roku 2010 chýbať ešte približne 50-kilometrový úsek Nitra- Tekovské Nemce.

Táto cesta by sa mala stavať s prispením súkromného kapitálu. Štyria záujemcovia predložili ponuky na postavenie a prevádzkovanej tejto cesty v rozpätí od 1,38 miliardy eur (41,5 miliardy Sk) po takmer 1,84 miliardy eur (55 miliárd korún).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu