Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

O budúcnosti Ľudovej únie rozhodne sobotňajší kongres

BRATISLAVA - O budúcnosti Ľudovej únie (ĽÚ) v sobotu rozhodne jej Republikový kongres. "Neprichádza do úvahy žiadne zlúčenie a ani zánik strany," povedal dnes pre agentúru SITA Gustáv Krajči, ktorý je zatiaľ jediným kandidátom na post predsedu.

Okrem neho delegáti zvolia aj ďalších funkcionárov tohto subjektu. Krajči chce po kongrese stabilizovať stranícke štruktúry a vyzvať členov, aby neopúšťali Ľudovú úniu. "Chceme, aby ĽÚ kandidovala v regionálnych a v parlamentných voľbách, nevylučujeme žiadne spojenectvo," uviedol Krajči. Podľa neho žiadny z poslancov Národnej rady SR, ktorí zakladali stranu po odchode z HZDS mu neoznámil, že by chcel rady ĽÚ opustiť.

Na kongres sa chystá aj Rudolf Žiak, ktorý už signalizoval, že v parlamente chce presadzovať názory Hnutia za demokraciu. Na otázku, či zostane aj po sobote členom ĽÚ povedal: "Na kongres idem ako člen Ľudovej únie. Nechcem predbiehať, všetko záleží od vývoja, nič nevylučujem". Zároveň však dodal, že má určité záväzky voči HZD a tie chce dodržať. "Novozvolenému vedeniu strany budem držať palce," povedal pre agentúru SITA.

Nie všetci funkcionári ĽÚ však o konaní celoslovenského kongresu vedia. Podpredseda bratislavskej krajskej organizácie Peter Vranek sa o jeho konaní dozvedel až z médií. "Nikto ma o konaní kongresu neinformoval, pritom som na poslednom kongrese bol ako delegát," povedal pre agentúru SITA.

Ľudovú úniu v roku 2003 založili poslanci Národnej rady SR, ktorí odišli z Ľudovej strany-HZDS. Jej predsedom sa stal Vojtech Tkáč, ktorý sa však v júni tohto roku vzdal svojej funkcie a tento týždeň spolu s Oľgou Keltošovou zo strany vystúpil.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu