Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Vláda chce prejesť 10 mld. Sk sporiteľov, tvrdí Mikloš

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš

BRATISLAVA - Vláda chce minúť 10 miliárd korún (takmer 332 mil. €), ktoré si našetrilo asi 150 000 občanov v druhom dôchodkovom pilieri, o ktorých je kabinet Roberta Fica presvedčený, že v období od 15. novembra tohto roka do 30. júna budúceho roka prejdú do prvého piliera.

Uviedol to v dnešnej relácii televízie Markíza Na telo poslanec Národnej rady SR za SDKÚ-DS Ivan Mikloš. "My tvrdíme, že skutočným motívom vlády nie je ochrana týchto peňazí, ale ich minutie," povedal Mikloš, podľa ktorého táto suma pôjde "na prejedenie".

"S týmito peniazmi sa počíta v Sociálnej poisťovni. Na jednej strane sa zníži čerpanie prostriedkov, ktoré boli z privatizácie vyčlenené na dôchodkovú reformu a zostanú pre ďalšie obdobie. Na druhej strane, čo je na tom zlé, ak tieto peniaze jednoznačne slúžia na výplatu tým, ktorí tu tvrdo pracovali, boli v systéme 40 až 45 rokov, platili do systému," oponovala ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová a odmietla, že by sa peniaze budúcich odídencov z druhého piliera "prejedli".

Podľa Tomanovej je to ako klasická rozprávka o troch grošoch. "Je tu groš, ktorý oni požičiavali a je to o solidarite. Je tu niekto, kto by bol proti tomu, aby sa našim rodičom vyplácali slušné dôchodky, ktoré im umožňujú dôstojne žiť," opýtala sa ministerka práce.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu