Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Poslancov ubytujú na Hrade. Za 350 miliónov korún, píše Pravda

Bratislavský Hrad
Bratislavský Hrad

BRATISLAVA - Byty v centre Bratislavy vymenia poslanci za Bratislavský hrad. Národná rada (NR SR) pre nich plánuje postaviť v jednej z historických budov poslaneckú ubytovňu, uviedla dnešná Pravda. Daňoví poplatníci za ňu zaplatia 350 miliónov korún (11,6 milióna €). Postaviť by ju podľa denníka mala firma Váhostav – SK, v ktorej figuruje podnikateľ Juraj Široký, známy väzbami na Smer.

Poslanci by mali po novom bývať v budove na Severných hradbách, hneď vedľa Hradnej vinárne. "Počíta sa tu s 58 ubytovacími jednotkami," povedal Peter Bouda, jeden z autorov architektonického projektu. Ubytovňa by mala nahradiť podľa hovorkyne parlamentu Eleny Valovičovej kancelárie, ktoré už parlament nepotrebuje. "Jednou z alternatív je ich budúce možné využitie na potreby ubytovania poslancov NR SR," uviedla Valovičová. Na vynovenom Hrade budú mať poslanci výhľad do obnovenej francúzskej barokovej záhrady a k dispozícii podzemné parkovisko s kapacitou 220 áut. Podzemná garáž vyjde Národnú radu SR asi na 380 miliónov korún (12,6 milióna €).

Po prestavbe budovy na Hrade prestane parlament podľa Valovičovej pre poslancov prenajímať 25 trojizbových bytov na Kohútovej ulici v Ružinove. Za ich nájom zaplatí parlament za rok Správe služieb diplomatickému zboru okolo 4,5 milióna korún (150 000 €). "Náklady sa vrátia, pretože nebude treba platiť nájom na Kohútovej,“ myslí si poslanec za Smer Peter Pelegrini, ktorý ako Banskobystričan býva v ubytovni priamo pod budovou Národnej rady. Investíciu nepovažuje napriek finančnej kríze za nevýhodnú. Byty na Kohútovej sú podľa poslankyne Jarmily Tkáčovej z SDKÚ v dobrom stave. "Vyzerajú ako nové, sú po rekonštrukcii," uviedla. Byty boli prerábané na začiatku volebného obdobia, platila to Správa služieb. Na účet Národnej rady išla kúpa nábytku.

Nová ubytovňa už nebude pre súčasných poslancov. Nový areál otvoria o päť rokov. Výstavba ubytovne je súčasťou rekonštrukcie Hradu, do ktorej tento rok štát investuje takmer 300 miliónov korún (asi 10 miliónov eur). Firma Váhostav – SK na jar vyhrala zákazku asi za 1,2 miliardy (asi 40 miliónov eur). V návrhu nákladov, ktoré dala kancelária Národnej rady SR na pripomienkové konanie ministrom, sa však už hovorí o tom, že celá rekonštrukcia zhltne až 3,8 miliardy korún (126 miliónov eur). Rozdiel v plánovaných nákladoch Národná rada nevysvetlila. V sume 3,8 miliardy je zahrnutá rekonštrukcia jednotlivých objektov v areáli Hradu vrátane paláca, výstavba garáže, či obnova nových objektov. Na Hrade by mal okrem záhrady napríklad vyrásť záhradný pavilón a zimná jazdiareň s multifunkčnou halou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu