Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Banské nešťastie v Novákoch ešte stále vyšetrujú!

Baňa Nováky
Baňa Nováky

NOVÁKY - Dva roky po závale v nováckej bani, pri ktorom zomreli štyria ľudia, polícia vyšetrovanie nešťastia ešte neukončila. Doteraz obvinila štvoricu pracovníkov Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP), ktorí sú podľa nej za nešťastie zodpovední. Ukončením vyšetrovania podnik podmienil aj prípadné potrestanie svojich obvinených zamestnancov. Zástupcovia nováckej samosprávy opakovane upozornili na údajne zlú bezpečnostnú situáciu v meste.

"V predmetnej trestnej veci vyšetrovanie nie je skončené, stále prebieha," informoval bez ďalších podrobností hovorca Krajskej prokuratúry Trenčín Marián Sipavý.

Obvodný banský úrad v Prievidzi vlani zistil, že hlavnou príčinou nešťastia bolo viacero nepriaznivých geologických faktorov. Zároveň naznačil, že v bani došlo aj k niekoľkým porušeniam bezpečnosti pri práci. Podľa vyšetrovacej komisie však nebolo isté, či by sa v prípade ich dodržiavania podarilo závalu zabrániť.

Napriek tomu štvoricu riadiacich pracovníkov HBP polícia v júli obvinila z prečinu všeobecného ohrozenia. Pokiaľ by sa prípad napokon dostal pred súd a preukázala sa vina mužov z okresu Prievidza, mohli by vo väzení stráviť až desať rokov.

"Vzhľadom na to, že doposiaľ nebolo uzatvorené vyšetrovanie zo strany polície, je potrebné počkať na závery vyšetrovania, respektíve na oficiálny verdikt súdu," povedala o možných sankciách pre obvinených zamestnancov hovorkyňa HBP Adriana Siváková.

Spoločnosť za pochybenia pri bezpečnostných opatreniach však už potrestal prievidzký banský úrad pokutou milión korún (33.194 eur). Aj podľa skoršieho vyjadrenia ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka podnik dostatočne nereagoval na varovné signály, ktoré sa objavili v bani krátko pred tragédiou. Napríklad sa vraj včas nepreverilo, či k zavodňovaniu chodieb v pracovnom priestore došlo iba banskou činnosťou alebo v dôsledku procesu nadložných hornín.

"V dôsledku prievalu bola časť dobývacieho priestoru Nováky zaradená do kategórie 'baňa s nebezpečenstvom prievalu vôd a zvodnelých hornín'. Na základe tohto zatriedenia organizácia uplatňuje prísne pravidlá na vykonávanie hydrogeologického prieskumu," poznamenala Siváková. Podľa nej po banskom nešťastí začali platiť aj zvýšené bezpečnostné opatrenia pri prevádzkovaní pracovísk.

Štvoricu baníkov zavalilo predvlani 16. novembra asi 200 metrov pod zemou v jednej z baní na hnedé uhlie. Pri zosuve sa uvoľnilo približne 2500 metrov kubických vody, štrku a zeminy. Podľa záchranárov žiadny z mužov nemal šancu prežiť. Polícia pripomenula, že siedmim baníkom sa podarilo pred závalom ujsť.

Primátor Novák Dušan Šimka (mimoparlamentné Slobodné fórum) opakovane tvrdil, že vláda po závale a po neskoršom tragickom výbuchu v tamojšom Vojenskom opravárenskom podniku neprijala opatrenia na zvýšenie bezpečnosti v hornonitrianskom regióne.

"Som sklamaný. Veľmi by sme potrebovali napríklad zriadenie stanice rýchlej lekárskej pomoci, ktorá by po nejakej udalosti mohla hneď zasiahnuť," povedal Šimka. Premiér Robert Fico (Smer-SD) v minulosti označil kritiku primátora za klamlivú. Podľa neho Šimka zneužil tragédiu na úzke politické ciele. Primátor to však poprel.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu