Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Stav Lenky v kóme sa ani po 2 mesiacoch na Slovensku nezmenil

Lenka Kucharíková Zobraziť galériu (4)
Lenka Kucharíková

BANSKÁ BYSTRICA - Stav študentky Lenky Kucharíkovej, ktorá po uštipnutí komárom na Taiwane upadla do kómy sa ani po dvoch mesiacoch pobytu na Slovensku výrazne nezmenil.

Stále leží v banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici a dýchajú za ňu prístroje. „Stav vedomia sa nijako nevyvíja v zmysle plus, ani mínus. Rehabilituje, snažíme sa s ňou cvičiť. Telesne je vo veľmi dobrom stave, ale stav vedomia je taký, ako keď ju sem priviezli," spresnil zástupca primára na oddelení anestézie a intenzívnej medicíny Martin Okáľ.

Lenku v kóme pravidelne navštevujú rodičia, príbuzní, ale aj priatelia. Podľa nich istý posun vpred nastal. Majú pocit, že im niekedy pevnejšie stisne ruku. „Striedame sa pri nej všetci, kamaráti, kamarátky, rodičia. Zdá sa mi, že viac vníma, keď sme pri nej. Vie, že sme tam. Uvidíme, čo bude ďalej", vysvetľuje Lenkin brat Martin.

Priamo v nemocnici ju navštívili aj diplomati z Taiwanu, ktorí jej darovali prístroj na monitorovanie vitálnych funkcií v hodnote vyše 100 tisíc korún.„Veríme, že Lenke prístroj pomôže a keď sa jej stav zlepší, budú ho môcť využívať aj ďalší pacienti," povedal vedúci Tajpejskej kancelárie Róbert Chen.

Skúsenosti zo sveta hovoria, že ľudia sa z takejto kómy prebrali po niekoľkých rokoch. Lekári aj príbuzní sú preto trpezliví. „Je to mladý člověk, nie je preto vylúčené, že výrazné zlepšenie zdravotného stavu nastane až neskôr. Chceli by sme dosiahnuť aspoň to, aby sme ju mohli odpojiť od prístrojov", uzavrel si lekár Martin Okáľ.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu