Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slotove vulgarizmy odsúďme uznesením, tvrdí Mikloško

František Mikloško
František Mikloško

BRATISLAVA - Parlament by mal uznesením o maďarskom fóre odsúdiť vulgárne výroky šéfa SNS Jána Slotu na adresu maďarských politikov a niektorých cirkvou kanonizovaných svätcov uhorskej histórie. O doplnenie návrhu uznesenia požiadal nezávislý poslanec František Mikloško.

Podľa neho, ak by jeho návrh prešiel, uznesenie sa stane vyváženým a podporí ho. Ak neuspeje, o uznesení nebude ďalej hlasovať.

Predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj odmietol Mikloškov návrh. Nechápe, prečo nezávislí poslanci sa chcú zviditeľňovať cez Jána Slotu. Odmietavý postoj zdôvodňoval výpočtom expresívnych výrokov, ktorých sa dopustili poslanci za SMK. „Napríklad niektorí poslanci za SMK sa vyjadrili, citujem - Konečne sa hovno oddelilo od vody. Skutočnými vojnovými zločincami sú tí, ktorí vymysleli Trianon. Nech je Dunaj náš. Južná hranica ubližuje Maďarom...,“ povedal v pléne Rafaj.

Nezávislý poslanec Vladimír Palko obvinil Slotu z nahrávania maďarskej strane. „Keby Ján Slota bol maďarský agent, nechoval by sa inak, ako sa chová. On absolútne nabíja, nabíja delá všetkým tým, ktorí v slovensko-maďarskej kauze stoja proti Slovensku,“ uviedol Palko. Podľa neho dnešné vystúpenia poslancov za SNS, predsedu parlamentu Pavla Pašku, ako aj vicepremiéra Dušana Čaploviča spája neschopnosť ponúknuť akékoľvek riešenie. Myslí si, že vládna koalícia vie len stupňovať napätie bez toho, aby hľadala a ponúkala východiská.

Národniari podľa neho východisko neponúkajú. „Je to koncepcia totálne hlúpa, nezmyselná, je to koncepcia tlčhubov,“ dodal Palko. Podľa neho Smer-SD nevie, čo v tejto situácii robiť. „Nevie, či má SNS tlmiť alebo predbiehať,“ povedal s tým, že to, čo Slovensko prežíva na diplomatickom poli v slovensko-maďarskej kauze, je naša diplomatická tragédia. Poznamenal, že úroveň ochrany národnostných menšín na Slovensku je vysoká, ale nedokážeme to predať.

Dôvodom je líder SNS Ján Slota, ktorý svojimi výrokmi dáva do ruky tromfy maďarskej strane. Palko koalícii navrhol, aby viac zaťahovala do spolupráce politikov SMK, zastavila výroky, ktoré sú okamžite využívané protistranou a bola aktívnejšia na diplomatickej pôde. Podpredseda vlády Dušan Čaplovič, ktorý dnes ráno poslancom podal informáciu o negatívnych dopadoch inštitucionalizácie Fóra maďarských poslancov Karpatskej kotliny, tvrdí, že SMK zneužíva maďarskú menšinu.

„Robí z nej vazala,“ dodal krátko pred koncom dnešného rokovania Čaplovič. Chce rokovať s predstaviteľmi maďarskej menšiny, ktorí skutočne zastávajú ich záujmy a nie s predstaviteľmi SMK. Poslanci dnes neukončili rozpravu o maďarskom fóre. Pokračovať budú v utorok, vystúpiť by mali šiesti poslanci z SNS. O návrhu uznesenia, ktoré predložil predseda parlamentu Pavol Paška, by mali hlasovať ešte v utorok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu