Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Sudca Horváth sa stále nechce vzdať funkcie!

Juraj Horváth
Juraj Horváth (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Ústavný sudca Juraj Horváth, ktorého v minulosti odsúdili za krátenie dane, sa nechce vzdať funkcie ani rok po výzve svojich kolegov, aby zvážil zotrvanie na súde. Potvrdil to hovorca súdu Jozef Skybjak. Horvátha vlani neodvolal ani prezident Ivan Gašparovič, podľa ktorého mu to nedovoľuje ústava.

"Juraj Horváth zotrváva vo funkcii sudcu Ústavného súdu Slovenskej republiky a nevidí dôvod, aby sa vzdal tejto funkcie," uviedol Skybjak. Svoje stanovisko podľa Skybjaka nezmenilo ani plénum ústavných sudcov.

Bližšie sa Horváth nechcel vyjadriť. "Nebudem sa k tejto záležitosti v súčasnosti vyjadrovať," odkázal sudca. V minulosti 61-ročný Horváth tvrdil, že o prípadnom odstúpení z funkcie sa rozhodne, až keď prestane cítiť politický tlak.

Horváth sa stal sudcom Ústavného súdu v roku 2002, vo funkcii má 12-ročný mandát. Na ústavný súd ho navrhli poslanci dnes opozičnej SMK. Podmienečne bol odsúdený v roku 1996 za neodvedenie dane vo výške 270.000 korún (podľa konverzného kurzu 8962 eur). Pri kandidatúre na post ústavného sudcu však parlamentu tento rozsudok nepredložil, keďže ho už mal zahladený. Informácie o Horváthových problémoch so zákonom získali médiá až v októbri minulého roku.

Proti sudcovi verejne ostro vystupovala ĽS-HZDS bývalého premiéra Vladimíra Mečiara. Parlament po iniciatíve ĽS-HZDS prijal uznesenie, podľa ktorého Horváth nemá právny titul na výkon funkcie sudcu Ústavného súdu.

Skupina poslancov strany začiatkom júna doručila Ústavnému súdu podanie, v ktorom súd žiada, aby prezidenta zaviazal Horvátha odvolať. Súd zatiaľ nerozhodol, či podanie príjme na ďalšie konanie.

Podľa ústavy môže prezident odvolať sudcu Ústavného súdu na základe právoplatného odsudzujúceho rozsudku za úmyselný trestný čin. Z textu však nie je zrejmé, či sa to viaže aj na rozsudky z minulosti sudcu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu