Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Slovensko navrhlo ministra Kubiša na post v OSN

Minister zahraničných vecí Ján Kubiš
Minister zahraničných vecí Ján Kubiš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko oficiálne navrhlo ministra zahraničných vecí Jána Kubiša na post výkonného tajomníka Európskej hospodárskej komisie OSN v Ženeve.

Minister nepovedal, či by ponuku prijal, ak by jeho kandidatúra bola úspešná. Napísal to týždenník Plus 7 dní. V tlači sa už skôr objavili úvahy o plánovanej výmene ministra.

Kandidatúru Kubiša na funkciu v OSN predložil podľa týždenníka slovenský veľvyslanec pri OSN Peter Burian. "Sú to moje ambície, beriem to ako veľkú výzvu a poctu," reagoval minister. Tvrdil však, že o šanciach na úspech je predčasné hovoriť. "Proces výberu trvá do konca roka. To bude chvíľa, keď zaujmem stanovisko," povedal. O tom, či pracovnú ponuku prijme, sa vraj rozhodne v okamihu, ak si ho generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyberie.

Plus 7 dní pripomenul, že rovnakú funkciu v OSN zastávala v minulosti aj bývalá ministerka financií Brigita Schmögnerová. Kubiš nastúpil v roku 2006 do ministerského kresla ako nominant Smeru-SD. Za sebou mal niekoľkoročné skúseností z dôležitých diplomatických postov v OSN, EÚ a OBSE. Kubiš ešte v polovici októbra pripustil, že o rok či dva prijme niektorú z pracovných ponúk v európskych inštitúciách. Nevylúčil pritom ani post eurokomisára.

Médiá v uplynulých týždňoch tiež špekulovali, že za prípadným odchodom Kubiša by mohla stáť údajná nespokojnosť viacerých predstaviteľov Smeru, vrátane premiéra Roberta Fica, s jeho politikou. Kubiš však pre týždenník takéto úvahy odmietol.

Podľa Plus 7 dní by Kubiša mohol nahradiť slovenský veľvyslanec v Británii Juraj Zervan či poslanec parlamentu Juraj Horváth. Do úvahy vraj ešte prichádza šéf zahraničného parlamentného výboru Boris Zala, riaditeľ odboru medzinárodnej ekonomickej spolupráce ministerstva zahraničných Jaroslav Chlebo či bývalý minister zahraničných vecí Pavol Hamžík.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu