Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Vznik Československa oslávime len skromne

Tomáš Garrigue Masaryk
Tomáš Garrigue Masaryk

BRATISLAVA – Skôr len symbolicky sa chystá Slovensko osláviť dnešné 90.výročie vzniku Československa. Akcie pri tejto príležitosti pripravili niektoré mestá a obce, úrad vlády ani parlament naopak nič takého nenaplánovali. Prezident Ivan Gašparovič bol v pondelok na oslavách v Prahe.

Príležitosť pripomenúť si vznik spoločného štátu dnes budú mať ľudia v Bratislave pri pomníku československej štátnosti v centre Bratislavy. V Košiciach chystajú slávnostné zhromaždenie pri spoločnom pamätníku zakladateľov spoločného štátu Tomáša Garrigue Masaryka a Milana Rastislava Štefánika. Pripravil ho Český spolok v Košiciach a akcia je súčasťou tohtoročných Dní českej kultúry.

Mesto Martin oslavy dnešného výročia neorganizuje, ale pripravuje oslavy výročia Deklarácie slovenského národa. Tú podpísali 30. októbra v Martine a Slovenská národná rada v nej odsúhlasila vytvorenie ČSR. Súčaťou osláv bude aj vedecká konferencia, kladenie vencov na Národnom cintoríne alebo návšteva vily v neďalekej obci Bystrička, kde chodieval prvý československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

V Česku sa naopak chystajú rozsiahle oslavy výročia. V Prahe štátny sviatok ako každoročne vyvrcholí ceremoniálom na Pražskom hrade, ktorého súčasťou bude odovzdávanie vyznamenaní z rúk prezidenta Václava Klausa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu