Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vstup do vojenského obvodu na Záhorí sa zjednoduší

BRATISLAVA - Vstup do vojenského priestoru na Záhorí sa pre obyvateľov blízkych obcí zjednoduší. Minister obrany Jaroslav Baška (Smer-SD) tiež súhlasil s návrhom na vybudovanie cestného obchvatu obce Rohožník, ktorý bude prechádzať okrajovou časťou vojenského priestoru.

Informovali o tom dnes zástupcovia Malaciek a ministerstvo obrany, ktoré však nevyhovelo pôvodnej požiadavke starostov na Záhorí vojenský obvod zrušiť. Združenie miest a obcí záhorskej oblasti na rozhodnutie ministerstva reagovalo, že od svojej požiadavky zrušiť obvod nateraz odstupuje.

Kroky ministerstva privítalo. Po novom sa budú vydávať tlačivá žiadostí o povolenie na vstup do vojenského priestoru na obecných úradoch. Obyvatelia obcí tak nebudú musieť cestovať pre žiadosti na Obvodný úrad Vojenského obvodu Záhorie do Malaciek, priblížila tlačová tajomníčka Malaciek Ivana Potočňáková.

Dodala, že v minulosti boli tieto povolenia vydávané s platnosťou na jeden rok za poplatok 150 Sk (takmer päť eur), po novom ich platnosť bude tri roky. Súčasťou vojenského obvodu Záhorie je okrem nezastavaných pozemkov aj letisko pri Kuchyni, kde cvičia tiež vojaci zo zahraničia.

Samosprávy z okresu Malacky sa už dlhší čas sťažovali na údajne príliš hlučné letecké cvičenia či obmedzovanie pohybu ich obyvateľov vo vojenských lesoch. Tvrdili tiež, že vojenský obvod obmedzuje územné plány obcí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu