Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Fico otvorí vo Vietname slovenské veľvyslanectvo

Róbert Fico
Róbert Fico

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico navštívi 25. až 29. októbra Vietnam, kde otvorí slovenské veľvyslanectvo v Hanoji.

Návšteva podľa materiálu, ktorý dnes schválila vláda, "podporí ďalší rozvoj slovensko–vietnamských vzťahov, prispeje k skvalitneniu vzájomného dialógu zameraného predovšetkým na spoluprácu v hospodárskej oblasti, umožní výmenu názorov na vzťahy medzi EÚ s Vietnamom." Premiéra bude sprevádzať minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Jeho hovorca Branislav Zvara pre SITA povedal, že v Hanoji podpíše memorandum o spolupráci, potvrdia sa aj prvé kontrakty na dodávky energozariadení zo Slovenska. Vietnamský trh je perspektívny, potrebuje investície do infraštruktúry, energetiky, rozvíja sa turizmus aj poľnohospodárstvo.

Vzájomný obchod rastie, najväčším problémom je podľa Zvaru nájsť banku, cez ktorú sa zúčtuje. V obchode má SR rastúce pasívne saldo. Vlani sme z Vietnamu doviezli tovar za takmer 90 miliónov USD a vyviezli za necelé tri. Rok predtým bol dovoz do SR za necelých 37 mil. USD, vývoz za dva a pol mil. USD. Najviac dovážame oblečenie, potraviny a kaučuk. Fico pôjde do Vietnamu z Číny, kde bude od 23. do 25. októbra na stretnutí Ázia-Európa ASEM7 (Asia-Europe Meeting) v Pekingu. Jeho účasť na samite má posilniť zahranično-politické a hospodárske záujmy Slovenska v Ázii.

Vietnam je stále komunistickou diktatúrou. Povolená je jediná strana - Komunistická strana Vietnamu. Práve dnes vo Vietname odsúdili na dva roky novinára, pretože podľa súdu zverejnil mylné informácie o jednom z najväčších korupčných škandálov, čím "poškodil meno niektorých vysokopostavených predstaviteľov a vyvolal negatívnu verejnú mienku." 56-ročného Nguyena Vieta Chiena po dvojdňovom pojednávaní usvedčil súd zo "zneužitia slobody a demokracie." Ďalší obvinený novinár, 33-ročný Nguyen Van Hai, dostal dva roky prevýchovy bez väzby, lebo "mal výčitky svedomia." Z "vedomého vyzradenia štátnych tajomstiev" boli obvinení policajný dôstojník Pham Xuan Quac a vyšetrovateľ Dinh Van Huynh, ktorí novinárom poskytovali informácie. 62-ročnému Quacovi súd udelil varovanie, Huynha odsúdil na rok väzenia.

Škandál vypukol v roku 2005 na vietnamskom ministerstve dopravy a viedol k rezignácii ministra rezortu a zatknutiu jeho námestníka. V marci, šesť týždňov pred zadržaním novinárov, však obvinenia voči nemu stiahli. Vietnam má vyše 85 miliónov obyvateľov, hlavné mesto Hanoj má tri milióny. Ministerstvo zahraničných vecí (MZV SR) ho charakterizuje ako rozvojovú krajinu, ktorá sa musela vyrovnať s následkami vojny, stratou finančnej podpory sovietskeho bloku a strnulým centrálne plánovaným hospodárstvom. Značný pokrok dosiahla v rokoch 1986 až 1996 (v rokoch 1993-1997 dosahoval rast HDP cca 9 percent ročne).

Ázijská finančná kríza zvýraznila problémy vietnamského hospodárstva, na druhej strane vláda začala uplatňovať politiku postupného prechodu na trhové hospodárstvo (tzv. politika doi-moi alebo politika renovácie). V rokoch 2000-2004 napriek globálnej recesii dosahoval rast HDP 6 až 8 percent, píše na stránke MZV SR. Zároveň dodáva, že viaceré ekonomické analýzy spochybňujú kvalitu a výpovednú hodnotu niektorých makroekonomických ukazovateľov. Rast sa dosahuje aj za cenu neefektívnych domácich investícií a ozdravenie veľkých, štátom riadených firiem postupuje pomaly. Vysoké pôžičky zo štátnych zdrojov neefektívnym podnikom vytvárajú výrazné zadlženie.

V zahraničnom obchode má Vietnam dlhodobo pasívnu obchodnú bilanciu, ale tento ukazovateľ sa postupne zmierňuje aj vďaka liberalizácii zahranično-obchodnej činnosti štátnych, družstevných a v poslednom období aj súkromných podnikateľských subjektov. Vietnam je podľa údajov MZV SR druhým najvýznamnejším exportérom ryže a významným exportérom kávy, morských produktov a ďalších tradičných komodít (textil, obuv). Zvyšuje sa tiež vývoz uhlia, ropy, zemného plynu a minerálov. K najvýznamnejším obchodným partnerom patria ČĽR, Japonsko, Austrália, Kórejská republika, Singapúr a Thajsko, z mimoázijských krajín Veľká Británia a Nemecko a v poslednom období USA, uvádza MZV SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu