Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Na Tisa v Bytči spomínali asi dve desiatky ľudí

Jozef Tiso
Jozef Tiso

BYTČA - Asi 20 ľudí si v nedeľu zaspomínalo v Bytči na prezidenta slovenského vojnového štátu a kňaza Jozefa Tisa, ktorý sa pred 121 rokmi v tomto meste narodil. Tisovi prívrženci, medzi ktorými boli zväčša nacionalisti zo Slovenskej pospolitosti, sa najskôr zastavili pred kostolom v centre mesta. Odtiaľ ich však vzápätí vykázala mestská polícia, lebo radnica spomienkové podujatie na tomto mieste zakázala. Zástup potom odišiel pred neďaleký Tisov rodný dom.

Organizátori zo Spoločnosti pre zachovanie tradícií pôvodne plánovali v Bytči na Námestí Slovenskej republiky odštartovať sériu verejných zhromaždení, na ktorých chceli údajne šíriť národné povedomie. Prológom podujatia mala byť spomienka na Tisa. Radnica však akciu na námestí zakázala, lebo sa obávala dopravných problémov, ktoré by podľa jej zástupcov mohlo zhromaždenie spôsobiť.

"Bolo by to v rozpore so záujmami obyvateľstva a podnikateľov, ktorí majú svoje obchodné a reštauračné zariadenia umiestnené na Námestí SR a jeho bezprostrednom okolí," upozornil primátor Peter Korec. V budúcich dňoch sú podobné podujatia naplánované aj v Čadci, Žiline, Púchove, Považskej Bystrici a Trenčíne. Niektoré samosprávy však možno napodobnia Bytču a zhromaždenia zakážu. Podľa dostupných informácií by mali dostať nacionalisti stop napríklad v Trenčíne.

Pred rodným domom Tisa postávali jeho zástancovia asi hodinu. Väčšinou išlo o mladíkov, z ktorých sa časť obliekla do čiernych búnd, "kapsáčových" nohavíc a vysokých topánok typických pre priaznivcov hnutia skinheads. Nad hlavami im viala slovenská zástava a vlajka občianskeho združenia Slovenská pospolitosť. Medzi rečníkmi nechýbal ani bývalý šéf zakázanej politickej strany Slovenská pospolitosť Marian Kotleba. Okrem prejavov nacionalisti zaspievali "Hej, Slováci" a pod Tisovu pamätnú tabuľu zavesili veniec. Potom odišli do domu.

"Upozornili sme ich, že na námestí nemôžu byť. Akceptovali to a odišli pred Tisov rodný dom. Neboli s tým problémy," povedal jeden z trojice mestských policajtov, ktorí na zhromaždenie dohliadali.

Názory slovenskej spoločnosti na Tisa, ktorého popravili po skončení druhej svetovej vojny, sa už dlhú dobu rôznia. Niektorí historici ho vinia za podiel na deportáciách a vyvraždení desiatok tisícov slovenských židov. Iní ho však označujú za mučeníka a otca slovenskej štátnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu