Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Harabin sa ako minister diskvalifikoval, tvrdia MVO

Štefan harabin
Štefan harabin

BRATISLAVA - Minister spravodlivosti Štefan Harabin svojim návrhom na disciplinárne konanie voči sudkyni Darine Kuchtovej za jej svedeckú výpoveď v neprospech iného sudcu dokázal, že si nectí princípy pravdivosti, spravodlivosti a morálky, na ktorých má rezort stáť. Konštatuje to vo vyhlásení Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play a Pavol Žilinčík z Via Iuris.

"Je absurdné, ak minister začne disciplinárne trestať sudkyňu za jej výpoveď pred súdom, a to bez toho, aby uviedol, ktoré jej tvrdenia sú nepravdivé.

Je známe, že sudkyňa už čelila za svoju výpoveď podnetu na trestné stíhanie, aj žalobe na ochranu osobnosti. Tieto pokusy neboli úspešné. Tým, že sa minister pokúša o jej potrestanie cez disciplinárne konanie, navyše takýmto neodôvodneným návrhom, podľa mňa zneužíva svoje postavenie,“ uviedol Žilinčík.

Wienk dodala, že ministrov návrh je vážnym varovaním, že z disciplinárnych konaní sa môže stať nástroj nátlaku a zastrašenia voči sudcom.

"Tento návrh poškodzuje celú justíciu a ukazuje, že ju vedie človek, ktorý chce trestať spoločensky potrebné konanie sudcov,“ dodala s tým, že tento prípad je len ďalším z radu dôvodov, pre ktoré podľa organizácií minister Harabin nespĺňa základné požiadavky na výkon funkcie ministra spravodlivosti.

Aliancia Fair-play a Via Iuris opätovne vyzvali ministra Harabina na odstúpenie z funkcie. "Má tak urobiť, keďže bol verejne prichytený pri klamstve - dokonca na pôde parlamentu, má osobné kontakty na prostredie podozrivé zo zločinu a používa neprípustné narážky na rasu a pôvod," konštatuje sa vo vyhlásení.

Výzvu na odstúpenie Štefana Harabina z funkcie ministra spravodlivosti dodnes podporilo vyše 3 100 občanov. Napriek tejto vysokej podpore, občanom doteraz na ich žiadosť neodpovedal ani minister, ani premiér.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu