Štvrtok30. máj 2024, meniny má Ferdinand, zajtra Petrana, Petronela, Nela

Fico chce udržať rast ekonomiky cez projekty PPP

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico chce v budúcom roku aj napriek súčasnej svetovej finančnej kríze udržať vysoký výkon slovenskej ekonomiky. Podporovať by ho mali napríklad projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP) na stavbu diaľnic, povedal dnes novinárom.

Rast hrubého domáceho produktu by tak mal dosiahnuť plánovaných 6,5 percenta. Niektorí odborníci však upozorňujú, že peniaze získané zo súkromných zdrojov bude musieť štát vracať v čase, keď bude ekonomika rásť pomalšie, než v súčasnosti.

"Najmä diaľnice vnímame ako najvýznamnejší prvok k udržaniu hospodárskeho rastu na Slovensku," poznamenal premiér po dnešnom stretnutí s prezidentom Ivanom Gašparovičom. Zároveň však pripustil, že je otázne, či banky budú ochotné súkromným investorom požičať miliardy korún na stavbu ciest. "Vzniká opodstatnená obava, ako sa bude k takýmto projektom stavať bankový sektor, finančný sektor," dodal Fico.

Vláda chce prostredníctvom PPP projektov vybudovať spolu asi 150 kilometrov diaľnic. Neskôr však bude musieť firmám, ktoré cesty postavia, peniaze splácať.

Predseda vlády dnes znovu zdôraznil, že banky na Slovensku nečelia problémom, ktoré majú finančné domy v Spojených štátoch či niektorých štátoch EÚ. Slovenskú ekonomiku však môžu spomaliť práve ťažkosti vyspelejších unijných štátov, od ktorých do veľkej miery závisí odbyt výrobkov zo Slovenska.

Slovensko patrí v rámci Európskej únie k štátom s najrýchlejšie rastúcou ekonomikou. Vlani dosiahlo rekordný 10,4-percentný rast, tento rok by mal výkon ekonomiky podľa prognózy ministerstva financií spomaliť na 7,7 percenta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu