Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Pre nejasnosti vo financiách odložili voľbu predsedu NS

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Súdna rada dnes odložila voľbu predsedu Najvyššieho súdu pre pochybnosti o hospodárení na súde.

Rada chce pred voľbou počkať na správu Najvyššieho kontrolného úradu o použití približne 17 miliónov Sk (564.000 eur) na informačné technológie.

Novinárom to povedal súčasný šéf Najvyššieho súdu Milan Karabín, ktorý je zároveň jediným kandidátom na predsednícky post. Rozhodnutie odložiť voľbu označil Karabín za protizákonné a naznačoval, že za ním môžu byť aj politické tlaky.

"Ja som sa vždycky snažil, aby bol poriadok v používaní finančných prostriedkov (...). Je to snaha spochybniť kandidáta Najvyššieho súdu," povedal novinárom Karabín. Karabín je známy aj konfliktmi so súčasným ministrom spravodlivosti Štefanom Harabinom, ktorý bol v minulosti predsedom Najvyššieho súdu. Harabin sa o znovuzvolenie neúspešne pokúšal pred piatimi rokmi, Karabína neraz obviňoval z chýb v hospodárení.

Súčasný šéf súdu pripustil, že za rozhodnutím odložiť voľbu môžu byť aj tlaky z vedenia ministerstva. "Je to dosť možné, nevylučujem to," povedal. Ešte nedávno sa Karabín sťažoval, že ministerstvo Najvyššiemu súdu sťažuje prácu.

Predseda súdu napríklad dlhodobo kritizuje, že Najvyšší súd, ktorý je často posledným orgánom v rozhodovaní o trestných veciach či civilných sporoch, sídli v nevyhovujúcich priestoroch a na jeho fungovanie je vyčlenených málo peňazí.

Karabínovi končí päťročné funkčné obdobie na budúci týždeň. Keďže dovtedy zrejme voľba predsedu súdu neprebehne, súd bude prechodne viesť jeho podpredsedníčka Daniela Švecová. Kedy by mala byť hotová správa kontrolného úradu o použití peňazí na informačné technológie, Karabín povedať nevedel.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu