Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

TI odmieta spoluprácu s Ficovou vládou

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Prezidentka neziskovej organizácie Transparency International Slovensko (TIS) Emília Sičáková-Beblavá dnes odmietla ďalšiu spoluprácu s vládou SR v protikorupčnom boji.

Napísala to premiérovi Robertovi Ficovi v otvorenom liste, ktorý poskytla aj médiám. Sičáková-Beblavá bola od roku 2007 členkou v Pracovnej skupine k aktualizácii Národného programu boja s korupciou.

"Dôvodom mojej rezignácie je absencia akýchkoľvek významnejších krokov uvedenej skupiny v boji proti korupcii, a to napriek konkrétnym návrhom z mojej strany ako napríklad Protikorupčné odporúčania na aktualizáciu Národného programu boja s korupciou, zaslané v októbri 2007 a Konkrétne návrhy na legislatívne zmeny v rámci realizácie protikorupčnej politiky vlády SR, zaslané v decembri 2007," uvádza v otvorenom liste Sičáková-Beblavá.

TIS pôsobí na Slovensku od roku 1998 a doposiaľ participovala na príprave opatrení znižujúcich korupciu počas každej vlády. Nad ukončením spolupráce s Ficovou vládou váhala už niekoľko mesiacov. Podľa vlastných slov sa Sičáková-Beblavá definitívne rozhodla po tom, čo premiér opakovane obhajoval politický klientelizmus a čo niekoľkokrát napadol mimovládne organizácie, ktoré už roky najaktívnejšie poukazujú na korupčné škandály všetkých vlád a všetkých politických strán -Transparency International Slovensko a Alianciu Fair-play.

"Nemá zmysel radiť v boji proti korupcii a klientelizmu vláde, ktorá proti ním nechce bojovať, ale z nich robí normálnu vec," píše prezidentka TIS premiérovi Ficovi. Reakciou tejto vlády na odhalené škandály vraj nie je ich riešenie, ale napádanie tých, čo na ne poukazujú a skupiny na boj proti korupcii sú tu zriaďované na to, aby neprijímali žiadne opatrenia. V prípade, že by vláda zmenila svoju politickú stratégiu v oblasti boja proti korupcii, Sičáková-Beblavá svoje členstvo v pracovnej skupine obnoví.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu