Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vláda odsúhlasila dokumenty potrebné pre zrušenie víz do USA

BRATISLAVA - Vláda dnes odsúhlasila dokumenty, ktoré sú potrebné pre zrušenie vízovej povinnosti pri cestovaní slovenských občanov do USA.

Zmluva so Spojenými štátmi má prehĺbiť výmenu informácií pri boji proti trestnej činnosti, osobitná medzivládna dohoda zas upravuje výmenu údajov o ľuďoch podozrivých z terorizmu. USA by mali o zrušení vízovej povinnosti pre Slovákov rozhodnúť pravdepodobne do konca októbra.

Zmluvu o boji proti kriminalite musí ešte odobriť parlament. Hovorca ministerstva vnútra Erik Tomáš ČTK povedal, že sa o nej bude rozhodovať zrejme na októbrovej schôdzi Národnej rady.

Popri zmluve a medzivládnej dohode je pre zrušenie víz dôležité najmä to, aby počet odmietnutých víz nepresiahol desať percent z celkového počtu žiadostí Slovákov. Médiá nedávno citovali amerického veľvyslanca na Slovensku Vincenta Obsitnika, podľa ktorého sa počet zamietnutých žiadostí drží pod potrebným limitom.

Konečné čísla však budú známe najskôr až na budúci mesiac, keď by sa podľa ambasády pravdepodobne malo rozhodnúť o zaradení Slovenska do bezvízového programu. Aj po prípadnom zrušení víz však budú musieť turisti pred cestou vypĺňať elektronický formulár. Elektronický systém povoľovania ciest do USA bude od 12. januára 2009 povinný tiež pre všetkých turistov z krajín, ktoré majú s USA bezvízový styk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu