Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Česi sú v korupcii svetovým priemerom, Slováci ešte horší

BRATISLAVA - Miera korupcia v Českej republike sa podľa organizácie Transparency International od minulého roka nezmenila a po druhýkrát v rade je tak najnižšia za posledných desať rokov. Napriek tomu patrí Česku v celosvetovom meradle pozostávajúceho zo 180 krajín sveta iba priemerná 45. priečka. Informoval o tom český spravodajský portál iDNES.cz.

Praha získala v hodnotení organizácie na stupnici od 1 do 10 priemerných 5,2 bodu, pričom čím vyššia známka, tým nižšia je miera korupcie v hodnotenej krajine. Horšie ako priemerne je však na tom Česká republika v európskom meradle, kde obsadila 18. miesto. Podľa organizácie je hlavným problémom krajiny politická korupcia, nekontrolovaný lobing a nedostatočná nezávislosť súdnictva.

Podľa správy Transparency International sú absolútne nekorupční Dáni či Švédi a nulová miera korupcie je i na Novom Zélande. Všetky spomínané krajiny získali zhodne 9,3 bodu. Naopak, svoju nelichotivú pozíciu si tak ako minulý rok udržali v Iraku, Barme a Somálsku a nachádzajú sa na tak úplnom chvoste svetového rebríčka.

Podľa tej istej správy je na tom Slovensko ešte horšie ako Česko, keď obsadilo v tomto rebríčku so ziskom piatich bodov až 52. miesto. Viac korupcie v Európe je podľa týchto údajov už iba v Taliansku, Grécku, Litve, Poľsku, Rumunsku a Bulharsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu