Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rektori chcú viac peňazí od štátu, Mikolaj im nevyhovie

BRATISLAVA - Rektori vysokých škôl požadujú, aby na budúci rok dostali od štátu o štyri až päť miliárd korún viac (132,8 milióna € - 166 miliónov €). Minister školstva Ján Mikolaj im odkazuje, že v návrhu štátneho rozpočtu im toľko nedajú. SNS podľa neho presadzuje, aby koalícia zvýšila rozpočet pre celé školstvo o 1,8 miliardy korún (59,8 milióna €).

Podľa Mikolaja vysoké školy si môžu prilepšiť eurofondmi. Prezident Slovenskej rektorskej konferencie a rektor STU v Bratislave Vladimír Báleš tvrdí, že slovenské vysoké školy tak budú naďalej zaostávať.

"Porovnávanie slovenských vysokých škôl so špičkovými vysokými školami v Európe a vo svete bude pokrivkávať," povedal dnes Báleš po otvorení akademického roka STU. Na peniaze z eurofondov sa nemožno spoliehať, domnieva sa Báleš. "Štrukturálne fondy raz skončia a štátny rozpočet sa stále bude držať na veľmi nízkej úrovni pre vysoké školy," dodal.

Mikolaj si myslí, že budúci rok môžu vysoké školy získať z eurofondov na zlepšenie vybavenia a vedeckovýskumnú činnosť päť miliárd korún (166 miliónov €). Ďalšie financie vraj môžu získať od súkromných investorov. Naše vysoké školy sú trvale podfinancované, upozorňuje šéf Rady vysokých škôl Viktor Smieško.

"Myslím si, že v čase, keď sa národnému hospodárstvu darí a rastie hrubý domáci produkt, tak by sme sa mali dostať aspoň na priemer Európskej únie, ktorá dáva približne 0,8 % HDP," vyhlásil pred novinármi Smieško. Podľa neho u nás ide na vysoké školstvo 0,5 % HDP. "To, čo hovoria rektori, je minimalistická predstava," dodáva.

Mikolaj očakáva, že koalícia vyhovie a školstvu pridá. "Ministerstvo financií sa samo o sebe nemá kompetenciu vyjadrovať, o tom rozhodne koaličná rada," odpovedal minister na otázku, či so zvýšením súhlasí rezort financií.

Podľa Mikolaja SNS plánuje dať z 1,8 miliardy korún (59,8 milióna €) na vedu a výskum 800 miliónov (26,6 milióna €), na mzdy 500 miliónov korún (16,6 milióna €) a na školskú reformu 350 miliónov korún (11,6 milióna €).

Školskí odborári žiadali, aby koaliční lídri pridali školstvu o dve až tri miliardy korún (66,4 - 99,6 milióna €). Odborári okrem iného chcú, aby sa tarifné platy v školstve budúci rok zvýšili o 7 %. Mikolaj dnes uviedol, že túto požiadavku splnia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu