Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

SDKÚ-DS chce bodovať novým programom pre stredné vrstvy

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda

BRATISLAVA - Opozičná SDKÚ-DS, ktorú od posledných parlamentných volieb trápi pokles preferencií, chce získať popularitu novým programom.

Strana ho predstavila na programovej konferencii v Bratislave. Podľa predsedu SDKÚ-DS a bývalého premiéra Mikuláša Dzurindu je program zameraný pre strednú vrstvu a mladé rodiny. SDKÚ-DS chce žiadať zníženie daní, väčšie investície do vzdelania, výskumu, vývoja, mládeže, detí, študentov.

Súčasnej vláde Dzurinda vytkol, že nenadväzuje na reformy jeho kabinetu, ktoré podľa neho priviedli Slovensko k rekordnému ekonomickému rastu. "Výzvou je, aby sme sa orientovali na tých, ktorí by sa mali na týchto dobrých ekonomických výsledkoch podieľať a ktorí môžu byť zárukou, že Slovensko môže dobré časy zažívať dlhodobejšie," vyhlásil.

Strana mala podľa posledného septembrového prieskumu Ústavu pre výskum verejnej mienky pri Štatistickom úrade preferencie 11,8 percenta, čo je o takmer sedem percentuálnych bodov menej ako vo voľbách roku 2006. S SDKÚ podľa tohto prieskumu najčastejšie sympatizovali starší občania vo veku 50 až 59 rokov, v predchádzajúcich anketách stranu nadpriemerne podporovali ľudia 30 až 39-roční. Strana tiež mala priazeň vysokoškolsky vzdelaných ľudí, obyvateľov väčších miest a Bratislavského kraja. SDKÚ-DS však ďaleko zaostáva za vládnym Smerom-SD premiéra Roberta Fica, ktorý sa podľa ÚVVM dlhodobo teší preferenciám nad 40 percent.

SDKÚ-DS vo svojom novom programe navrhla aj postupné zníženie dane z príjmu na 15 percent, zavedenie daňového bonusu, zrušenie koncesionárskych poplatkov pre verejnoprávne médiá, povinnú výučbu angličtiny na školách, postupné zrušenie prijímacích skúšok na vysokých školách, ktoré by nahradila maturita, či posilnenie právomocí samospráv.

Dzurinda uznal, že reformy jeho vlády mohli byť bolestivé. "Najmä teraz v dobrých ekonomických časoch, keď z jednej strany ľudia poctivo pracujú, odvádzajú dane a odvody, rovnakú povinnosť má aj štát, poskytovať občanom lepšie služby, ako tomu bolo doposiaľ," vyhlásil. Zlepšiť by sa podľa neho mala hlavne situácia v zdravotníctve, školstve, justícii, fungovanie úradov. SDKÚ-DS tiež chce do politiky pritiahnuť viac mladých ľudí.

SDKÚ-DS prišli podporiť aj bývalí ministri financií Poľska a Maďarska Leszek Balcerowicz a Lajos Bokros, ktorí boli vo svojich krajinách autormi ekonomických reforiem. Svoj nový program už SDKÚ-DS podľa jej predstaviteľov začala uskutočňovať. Jej podpredsedníčka Iveta Radičová, bývalá ministerka práce, predložila návrh, aby pracujúce matky mohli dostávať aj rodičovský, aj materský príspevok.

Kedysi najsilnejšia vládna strana SDKÚ-DS získala vo voľbách v roku 2006 18,35 percenta hlasov. Vládu však zostavil víťazný Smer-SD a tak sa Dzurindova strana dostala do opozície. Poslanecký klub strany po voľbách opustilo niekoľko poslancov, medzi nimi bývalý minister obrany Juraj Liška či známy rozhodca Ľuboš Micheľ.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu