Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Výstava o Dubčekovi je nedôstojná, tvrdí výtvarná únia

BRATISLAVA - Slovenská výtvarná únia (SVÚ), najväčšia organizácia profesionálnych výtvarných umelcov na Slovensku, považuje výstavu o Alexandrovi Dubčekovi v sídle parlamentu za nedôstojnú.

Ako sa uvádza v stanovisku vedenia SVÚ k výstave Alexander Dubček: Vznik legendy, ktorá je vo vstupných priestoroch Národnej rady SR od začiatku septembra do tejto nedele, únia má vážne výhrady k výberu diel i k prezentácii, ktorú považuje za nedôstojnú. Od výstavy v tejto podobe sa preto dištancuje.

SVÚ zdôrazňuje, že podporuje slobodu prejavu v čo najširšej miere. Výstava v NR SR, ktorá je zákonodarnou inštitúciou s najvyšším postavením v právnom systéme Slovenskej republiky, by však podľa SVÚ mala mať adekvátnu úroveň. Mala by byť výberom z toho najlepšieho, čo sa deje na súčasnej výtvarnej scéne na Slovensku. Ako sa ďalej uvádza v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol predseda SVÚ Pavol Kráľ, Slovenská výtvarná únia si neosobuje právo cenzúry.

Aj v jej výstavných priestoroch sa konajú výstavy typu "salón“, na ktorých sa môže zúčastniť každý člen - nerobí sa výber autorov ani diel, každý autor zodpovedá sám za seba. Nutnou daňou za takto poskytnutú slobodnú možnosť vystavovať býva nevyvážená úroveň či niekedy zmätený divák. Vyššiu kvalitu zaručujú výberové výstavy, kde za konkrétne dielo síce zodpovedá autor, ale za úroveň celej výstavy, za výber autorov a diel zodpovedá kurátor.

Takýchto výstav je väčšina. Najvyššiu možnú kvalitu by mal poskytovať tretí typ výstav, kde sa na výbere autorov a diel podieľa komisia zložená z nezávislých odborníkov. Podľa únie by mali ostať zachované všetky tri typy výstav, v prípade NR SR by však požiadavky na kvalitu mali byť čo najvyššie.

"Súhlasíme preto s publikovaným stanoviskom kurátorky Slovenskej národnej galérie, že...´keď už by sme chceli byť štátotvorní aj v oblasti výtvarnej kultúry, takéto pocty by sa mali organizovať inak. S konkurzom, komisiou a prísľubom akvizície diel do Národnej rady. Regulárnou súťažou´...," zdôrazňuje únia. Zároveň SVÚ konštatuje, že tak neodborný prístup akým je aj výstava o Dubčekovi v parlamente, nie je ojedinelý.

"Myslíme si, že predovšetkým oficiálne štátne a verejné inštitúcie v prípadoch, ktoré možno považovať za reprezentáciu štátu, by sa mali obracať na kompetentných odborníkov," dodáva SVÚ. Výstava Alexander Dubček: Vznik legendy je v Hurbanovej sieni Národnej rady SR v Bratislave otvorená od 1. do 21. septembra. Jej kurátorom je šéf galérie Artem Ľuboslav Moza a koná sa pod záštitou predsedu zahraničného výboru NR SR Borisa Zalu. Vystavené výtvarné a literárne diela inšpirované Dubčekom vznikli na prvom ročníku tvorivého sympózia Prominens. Sympózium podporilo Ministerstvo kultúry SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu