Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Finančný výbor nenavrhol potrestať ĽS-HZDS za sporné miliónové dary

Miroslav Jureňa
Miroslav Jureňa

BRATISLAVA - Parlamentný výboru pre rozpočet, financie a menu sa včera nezhodol na tom, či ĽS-HZDS prijatím miliónových darov od súkromných darcov v hotovosti porušila zákon.

Za návrh uznesenia, v ktorom sa konštatovalo porušenie zákona, hlasovali len opoziční poslanci, Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS) nehlasoval, ostatní koaliční poslanci sa zdržali. Ak by sa väčšina osadenstva výboru zhodla na porušení zákona, ĽS-HZDS by musela zaplatiť pokutu viac ako 22 miliónov korún (730.266 eur). Predseda výboru Jozef Burian (Smer-SD) odporučil, aby sa tí, čo majú podozrenie z porušenia zákona, obrátili na súd.

Právnu analýzu, o ktorú sa opierali poslanci SDKÚ-DS, označili Jureňa a Burian za zdrap papiera. Prekážalo im, že nie je podpísaná žiadnym právnikom. Ivan Štefanec a Ivan Mikloš (obaja SDKÚ-DS) zdôrazňovali, že text vypracovali renomovaní odborníci, pre strach zo štátnej šikany si však želali zostať v anonymite. Dodali, že s analýzou sa stotožnila aj právnička a ich kolegyňa v poslaneckom klube Lucia Žitňanská. Zákon bol podľa opozičných politikov porušený preto, že podpis ústrednej tajomníčky ĽS-HZDS bol overený notárom až dodatočne a zmluva teda bola neplatná.

Burian už pred dvoma týždňami uviedol, že zákon nešpecifikuje, kedy má byť podpis overený. Navyše, výbor dostal ďalšie dve analýzy, podľa ktorých zákon porušený nebol. Keďže neexistuje jednoznačný názor na porušenie zákona, nemal inú možnosť, ako sa pri hlasovaní zdržať. SDKÚ-DS podľa neho konala až na popud médií, ktoré konštatovali, že otázku miliónových darov opozícia na výbore neotvorila.

Finančný výbor sa výročným správam KDH a ĽS-HZDS venoval už pred dvoma týždňami. Rozhodol vtedy o porušení zákona, keďže politické strany prijali dary od firmy s majetkovou účasťou štátu (ĽS-HZDS), od neziskovej organizácie (KDH) a od spoločnosti s majetkovou účasťou obce (ĽS-HZDS aj KDH). Koalícia s opozíciou sa zhodli na tom, že legislatívne pravidlá v oblasti financovania politických strán by mali byť upravené.

Poslanec Iván Farkas (SMK) navrhol, aby sa výbor každý mesiac pýtal pánov Trávnička a Oceľa, či ich skutočne dostali, keď koaliční poslanci spochybňujú opozičnú analýzu. Pripomenul tiež prísľub vedenia ĽS-HZDS, že sporné dary vráti.

ĽS-HZDS prijala minulý rok dary od dôchodcu Rudolfa Trávnička vo výške 7 miliónov Sk (232 357 €) a 4 miliónov (132 776 €) od podnikateľa Jozefa Oceľa napriek tomu, že na zmluvách chýbali overené podpisy štatutára ĽS-HZDS Zdenky Kramplovej. Podľa dávnejšieho vyjadrenia predsedu finančného výboru Jozefa Buriana (Smer-SD) nebol zákon porušený, nakoľko v ňom nie je jasne definované, či má byť podpis štatutára na darovacej zmluve overený pred samotným poskytnutím daru alebo aj neskôr. Burian povedal, že zmluvy, ktoré má od ĽS-HZDS k dispozícii už overený podpis štatutára majú.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu