Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Neplatičom výživného by mali zadržať vodičák, navrhuje ĽS-HZDS

BRATISLAVA - Zadržať vodičský preukaz neplatičom výživného navrhujú od 1. januára 2009 poslanci z ĽS-HZDS Vladimír Mečiar, Katarína Tóthová a Ľudmila Mušková.

Návrh novely exekučného poriadku, ktorý začali poslanci prerokovávať v prvom čítaní, by mal zlepšiť vymáhanie výživného. Vzorom pre návrh novely bola poľská legislatíva. V Poľsku je takýto zákon platný od mája 2005 a má vysokú účinnosť. Alimenty zaplatilo 60 percent neplatičov.

Problémy s vymáhaním výživného na Slovensku sú značné, pričom neplatičov pribúda. Každý rok polícia vyšetruje a dokumentuje viac ako osemtisíc prípadov zanedbania povinnej výživy, teda neplatenie výživného. Početnosť prípadov dokumentujú aj súdni exekútori, ktorí neraz prácne zisťujú majetok a majetkové práva povinného s cieľom uspokojiť pohľadávku na ročné výživné ako aj bežné výživné.

Vodičský preukaz na základe doručeného exekučného príkazu zadrží polícia. Ak pominú dôvodu exekúcie, to znamená ak ten, ktorý je povinný platiť výživné uhradí podlžnosť na výživnom ako aj trovy exekúcie, exekútor bezodkladne vydá preukaz na vrátenie vodičského preukazu.

Na úvod dnešného rokovania prerokoval parlament Správu o stave a vývoji finančného trhu za rok 2007. Správu predstavil guvernér Národnej banky Slovenska Ivan Šramko, nevystúpil k nej žiaden poslanec.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu