Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Neuveriteľné: Z Gerlachu zmizli reťaze!

 Horský vodca František Compel.
Horský vodca František Compel.

VYSOKÉ TATRY - Tak toto je už poriadna drzosť. Z Gerlachovského štítu (2 655 m n. m.) ktosi ukradol kovové reťaze, o ktoré sa pri výstupe pridržiavali turisti, horskí vodcovia, ale aj záchranári vyrážajúci na pomoc ohrozeným návštevníkom našich veľhôr.

Reťaze v celkovej dĺžke 300 metrov a vážiace spolu vyše 200 kilogramov boli na Gerlachu ešte v utorok. V stredu tam z nich však zostala už len jedna! "Zostupoval som s českými turistami," povedal horský vodca František Compel. "Na Batizovskej próbe sme zrazu zistili, že tam chýbajú reťaze. Našťastie, mal som fyzicky zdatnú skupinu a dole sme sa dostali bez toho, aby si niekto ublížil. No ak by to boli iní turisti, alebo ak by na skalách bola už námraza, mohlo sa to skončiť oveľa horšie."

Nad činom neznámeho páchateľa krútia hlavou všetci. "Je to nielen krádež. Tento skutok možno považovať aj za všeobecné ohrozenie," povedal riaditeľ Horskej záchrannej služby Slovenska Jozef Janiga. "Po získaní potrebných informácií chceme podať trestné oznámenie." Reťaze na Gerlachovskom štíte osadili v roku 2002 kvôli plánovanému výstupu prezidenta Rudolfa Schustera a jeho prezidentských kolegov.

V Tatrách sa uvažuje o viacerých dôvodoch krádeže. Môže ísť o čin extrémnych ochranárov, extrémne naladených urbárnikov alebo o svojrázny boj proti čiernemu vodcovstvu. Určite to však museli byť fyzicky zdatní ľudia, ktorí veľmi dobre poznali terén. Reťaze zrejme odrezali, potom spustili dole a ukryli, prípadne odniesli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu