Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Štyria lekári zo Zvolena obvinení za smrť dieťaťa

BRATISLAVA - Polícia obvinila štyroch lekárov zo zvolenskej nemocnice za smrť dieťaťa, ktoré vlani zomrelo po hospitalizácii v zariadení.

Ak by vinu lekárov potvrdil súd, hrozí im väzenie na dva až päť rokov. Nemocnica už skôr dostala za chyby pri liečbe pokuty od Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) a krajskej samosprávy, okrem toho sa rodičia dieťaťa na súde domáhajú odškodného päť miliónov korún (takmer 166.000 eur).

Obvinení lekári zostanú pracovať v nemocnici. "Pokiaľ nerozhodne súd, pre nás sú lekári nevinní. Zatiaľ nemali možnosť odborne sa brániť," citoval denník Sme riaditeľa nemocnice Erika Valoviča. Dvojročné dievčatko z Hriňovej zomrelo niekoľko dní po hospitalizácii na hnisavý zápal, otravu krvi a opuch mozgu.

Zvolenskí lekári však po vyšetrení rodičom tvrdili, že dieťa bolo iba zahlienené. Stav dievčatka sa však krátko potom prudko zhoršil a nezachránil ho už ani prevoz do banskobystrickej nemocnice. Televízia TA3 uviedla, že polícia ešte vyšetrovanie neukončila. Mohlo by sa to podľa nej stať do dvoch mesiacov. Denník Sme poznamenal, že v tomto roku čelili obžalobám na súdoch ďalší piati lekári. Dvoch oslobodili, jedného odsúdili a dvaja ešte na rozhodnutie čakajú.

Úrad pre dohľad nemocnici vlani udelil za nesprávnu diagnózu a neprimeranú liečbu pokutu jeden milión korún (33.194 eur). Od banskobystrickej krajskej samosprávy zas dostala nemocnica dve pokuty po stotisíc korún (3319 eur).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu