Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Protipovodňová ochrana Prístavnej ulice v Bratislave je dokončená

BRATISLAVA - Výstavba protipovodňovej ochrany Prístavnej ulice v Bratislave sa skončila. Práve Prístavná ulica, ktorá vedie od Mosta Apollo a prechádza popri Zimnom prístave až k Prístavnému mostu, predstavovala v minulosti počas záplav najväčšie nebezpečenstvo pre mesto.

"Prístavná ulica sa nachádza akoby v údolí. Teraz pekne vidno, ako je jej terén znížený oproti okolitému terénu. Na Košickej ulici to nie je až také strašné, ale v strednej časti je niekde rozdiel cez tri metre," povedal pre agentúru SITA technický námestník riaditeľa Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Peter Minárik. Podľa neho už prebehlo predkolaudačné konanie, v súčasnosti sa pripravuje kolaudácia stavby. Výstavba protipovodňovej ochrany na Prístavnej ulici je súčasťou prvého z deviatich úsekov budovania protipovodňovej ochrany v meste.

Výstavba protipovodňovej ochrany vo väčšine ďalších úsekov pokračuje zatiaľ podľa harmonogramu. Práce na hrádzi pri Viedenskej ceste v Petržalke sa blížia k polovici, protipovodňová ochrana by mala byť hotová takmer od Starého mosta za reštauráciu Au Café. Podľa Minárika by v tomto roku mala byť dokončená značná časť protipovodňovej ochrany, ktorá by po ukončení výstavby mala siahať k reštaurácii Auspitz. Na opačnej strane Dunaja pokračuje výstavba protipovodňovej ochrany od ohybu múrika na Gondovej ulici smerom k reštaurácii Danubius na Fajnorovom nábreží.

Značnú časť prác chcú podľa Minárika stihnúť do konca októbra, s výstavbou však budú pokračovať v niekoľkých etapách aj v zime a na jar 2009. Minárik zároveň skonštatoval, že výstavbu komplikuje rekonštrukcia Starého mosta. Keďže sa ešte presne nevie, ako budú vyzerať zjazdy z mosta, protipovodňovú ochranu zatiaľ pri ňom postaviť nemôžu. Komplikácie zaznamenali aj v Devíne a Devínskej Novej Vsi. Týkajú sa majetkovo-právneho vysporiadania pozemkov, cez ktoré má viesť ochranná línia.

V súvislosti s jednou časťou projektu v Devíne už začalo vyvlastňovacie konanie, problémom je totiž cena za pozemok. Minárik však vidí možnosť dohody. Problémy s majiteľmi pozemkov v Devínskej Novej Vsi, kde sa čiastočne pozmenil projekt a vytýčila nová trasa ochrannej línie, také vážne nie sú, vyvlastňovanie nie je zatiaľ potrebné. Trojročná stavba je rozdelená do deviatich častí. Prvou je úsek Prístavný most - Most Apollo.

Druhou aktivitou je úsek Starý most - Nový most. Treťou časťou je Zaústenie Vydrice a Čierneho potoka - ľavý breh. Štvrtou je MČ Devín - Slovanské nábrežie, piatou časťou MČ Devín - úsek Moravy, a šiestou Devínska Nová Ves. Siedma časť sa týka pravého brehu Dunaja a ochrannej hrádze v Petržalke. Ôsmou časťou je odpadový kanál Gabčíkovo. Deviatou časťou je zabezpečenie monitorovacieho plavidla, ktoré monitoruje prietoky a kvalitu vody. Práce na protipovodňovej ochrane sa začali 17. mája 2007.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu