Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Prevod obchodného podielu na bezdomovca bude trestným činom

BRATISLAVA - Prevod obchodného podielu na bezdomovca alebo na iné nesolventné osoby môže byť onedlho trestným činom. Vyplýva to z vecného zámeru Ministerstva spravodlivosti SR, ktorý predložili do medzirezortného pripomienkového konania.

Na základe vecného zámeru o takzvaných diskvalifikovaných štatutárnych zástupcoch alebo členoch štatutárnych orgánov by sa mala do právneho poriadku zaviesť nová skutková podstata trestného činu spojená s prevodom obchodného podielu na "bieleho koňa", a to pri zjavnom zneužití tiesne a slabšej rozumovej vyspelosti. Informoval o tom hovorca ministerstva spravodlivosti Michal Jurči.

Cieľom vecného zámeru je vyvolať širokú diskusiu k postihu štatutárnych zástupcov, ktorí porušili povinnosť odbornej starostlivosti pri riadení spoločnosti, a tak spôsobili spravidla jej úpadok a ukrátili veriteľov. Pôjde o osoby, ktoré spáchali trestný čin spojený s riadením obchodných spoločností, ale aj o osoby, ktoré porušovali povinnosti pri zakladaní, riadení a likvidácii spoločností, vrátane správcov konkurzných podstát. Postih sa bude dotýkať tiež osôb, ktoré umožnili uzavrieť odporovateľné právne úkony, ktorých cieľom bolo zmenšiť majetok spoločnosti a tým ukrátiť veriteľov. Zámerom rezortu je uviesť takýto zákon do života v prvej polovici roku 2009.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu