Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lesníci s ochranármi budú chytať medveďa

(Zdroj: Jupiterimages)

POPRAD – Lesníci spolu s ochranármi budú vo Vysokých Tatrách chytať medveďa. Nejde o žiadnu súťaž, ale o realitu. V centre Starého Smokovca sa už dlhší čas pohybuje približne trojročný a okolo 100 kg vážiaci medveď.

Naposledy sa medveď pohyboval priamo v centre Starého Smokovca vo štvrtok ráno. Videli ho pri penzióne Bystrina, pri Dome služieb a Duo stánku pri železničnej stanici.

Podľa doterajších poznatkov má medveď vychodenú svoju cestičku cez obývanú časť mesta. "Medveďa uspíme, odchytíme a prevezieme do inej lokality,“ informoval po dnešnom rokovaní na Mestskom úrade vo Vysokých Tatrách riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

Nevylúčil však, že v krajnom prípade, v prípade ohrozenia života alebo zdravia ľudí, medveďa usmrtia. Medveďa v intraviláne mesta lákajú pravdepodobne jednoduchšie možnosti získania potravy v kontajneroch. Podľa riaditeľa Správy TANAP-u tento medveď už stratil prirodzenú plachosť.

S najväčšou pravdepodobnosťou ide o jedného z trojice medvedích súrodencov, ktoré sa v poslednom období pohybovali v okolí Smokovcov aj so svojou matkou.

Lesníci striehnuci na medveďa s narkotizačnou strelou by sa mali v Smokovcoch objaviť už v najbližších dňoch. Odchyteného medveďa plánujú premiestniť do vzdialenejšej a neobývanej časti národného parku.

Rokovanie za účasti zástupcov Správy TANAP-u a Štátnych lesov TANAP-u iniciovalo mesto Vysoké Tatry. Podľa Petra Nováka z Mestského úradu Vysoké Tatry doteraz nebol zaznamenaný útok tohto medveďa na ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu