Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Prezident udelil vyznamenania pri príležitosti Dňa Ústavy

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Osemnástim osobnostiam slovenského spoločenského života dnes v historickej budove Národnej rady SR odovzdal prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič vysoké štátne vyznamenania pri príležitosti Dňa ústavy Slovenskej republiky.

Rad Bieleho dvojkríža II. triedy udelil prezident Ondrejovi Štefankovi in memoriam za mimoriadne zásluhy pri organizovaní národnostného života Slovákov v Rumunsku a za osobný prínos do slovensko-rumunského dialógu. Ocenenie prevzala jeho dcéra Táňa Štefanko. Druhé ocenenie in memoriam - Rad Ľudovíta Štúra I. triedy pre Eugena Suchoňa odovzdal prezident jeho dcére Danici Štilichovej-Suchoňovej.

Medzi ocenenými bola len jedna žena - herečka Eva Kristínová, ktorej prezident udelil Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne zásluhy v oblasti rozvoja slovenského divadelného umenia a kultúry. "Minule ich bolo oveľa viac", odpovedal Ivan Gašparovič, prečo je medzi ocenenými len jedna žena. "Som presvedčený, že pri budúcom udeľovaní štátnych vyznamenaní sa ich tam objaví viac. Poznám dosť dám, ktoré majú dobré výsledky a robia záslužnú prácu, či už v oblasti kultúry, spoločenských vied alebo zdravotníctva," dodal prezident.

Predseda Národnej rady Pavol Paška má v tomto smere ako sociálny demokrat dilemu. "Naši priatelia v Európe majú ďaleko väčší počet žien, ktoré sú nielen oceňované, ale sa aj podieľajú na spoločenskom živote. Asi to ešte chvíľu na Slovensku potrvá a chce to aj pár zmien, aby sme vtiahli do spoločenského, kultúrneho a politického života viac žien," dodal Paška.

Obaja najvyšší ústavní činitelia sa zhodli v tom, že medzi ocenenými by mohli byť v budúcnosti aj mladšie ročníky. "Je škoda, že väčšinou ide medzi ocenenými o ľudí v zrelom veku," konštatoval predseda parlamentu a dodal: "Som presvedčený, že dnes už aj ľudia strednej generácie sú tí, ktorí priniesli spoločnosti obrovské hodnoty a myslím si, že práve na nich by sme nemali zabúdať." Prezident si myslí, že mladí ľudia sú tí, ktorí musia pokračovať v tej práci, ktorú dnes ocenili.

"Poznám veľa mladých, ktorí majú záujem o vedeckú, pedagogickú prácu a to je dobre," dodal Gašparovič. Zdôraznil však, že v prvom rade by mal mať o nich záujem štát a zabezpečiť im dostatočné podmienky na vzdelávanie. Obaja štátnici konštatovali, že všetkých dnes ocenených spája to, že svojim celoživotným dielom zanechali nevyčísliteľné hodnoty. Prezidenta však mrzí, že nedokázali nájsť a oceniť ľudí z ekonomickej a hospodárskej oblasti a tvorivého manažmentu

Gašparovič vyznamenava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu