Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Búrky po západe hrozia aj stredu a východu SR

BRATISLAVA - Zvlnený studený front, ktorý od piatkového večera začal prechádzať od západu cez Slovensko sa postupne presúva cez stredné Slovensko na východ.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre väčšinu územia Slovenska na dnes výstrahu 1. stupňa. Hrozia búrky, ktoré miestami môžu priniesť úhrnné zrážky 30 až 50 mm. Na severe západného Slovenska je až do 16:00 vyhlásený 2. stupeň, očakávajú sa tu silné dažde.

Ako informovala meteorologička SHMÚ Jana Čerbová, na západe Slovenska by už búrky nemali byť, len dážď a prehánky. Počasie sa má zlepšiť až začiatkom nového týždňa a v južných oblastiach by teploty mohli vystúpiť na 26 až 29 stupňov Celzia. Naďalej však bude pokračovať premenlivý ráz počasia, to znamená, že teplé dni sa budú striedať s chladnejšími.

Búrky, sprevádzané silným vetrom a ojedinele aj krúpami, ktoré priniesla noc z piatka na sobotu mali miestami na západe Slovenska úhrny zrážok okolo 30 mm. Pri búrkach to podľa Čerbovej nie je nič výnimočné, no pre porovnanie, na celý mesiac marec je priemerný úhrn zrážok na bratislavskom letisku okolo 36 mm. Počas piatkovej noci boli nárazy vetra veľmi silné napríklad v Jaslovských Bohuniciach (okres Trnava), kde vietor v nárazoch dosahoval miestami 95 kilometrov za hodinu.

Vetrom vyvrátené stromy v Jaslovských Bohuniciach si vyžiadali aj obete, padajúce stromy zabili dvoch mladých ľudí na festivale HARDfest a jedného ťažko zranili. Počas piatkovej noci mali najsilnejšie nárazy vetra v Bratislave silu okolo 75 km/h. SHMÚ pred zlým počasím z piatka na dnes varoval, v piatok vydal pre západ Slovenska výstrahu 2. stupňa pre noc a dnešné doobedie. Piatkové teploty, ktoré miestami vystúpili do 34 °C, nezlomili teplotné rekordy.

Pokoriť rekordne chladný deň pre dnešný dátum v hlavnom meste by však mohlo prudké ochladenie, ktoré priniesol studený front. Pred obedom nameral SHMÚ na bratislavskom letisku 15 °C. Doteraz najchladnejší 16. august tu zaznamenali v roku 1961, kedy namerali 19,1 °C.

To, či sa 47-ročný rekord podarí prelomiť nie je isté, popoludní by sa totiž malo vyjasniť a mierne otepliť. Pre porovnanie, v Košiciach bolo dnes pred obedom okolo 28 °C a na Štrbskom plese 18 °C. Priemerná teplota pre Bratislavu je na dnešný deň 26 stupňov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu