Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Fair-play chce preveriť problémy vo financovaní HZDS a KDH

Pavol Hrušovský a Martin Fronc
Pavol Hrušovský a Martin Fronc (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA 8. augusta (SITA) - Verejnou výzvou žiada Aliancia Fair-play preveriť všetky medializované problémy vo financovaní ĽS-HZDS a KDH.

"Medializované problémy s darmi znovu potvrdili nefunkčnosť a formálnosť kontroly financovania politických strán na úrovni nezávislého auditu, ale aj parlamentného dohľadu. Ani jeden zo stupňov totiž zjavné porušenia zákona neodhalil," píše sa vo výzve, ktorú dnes spustila Aliancia na svojej webovej stránke.

ĽS-HZDS podľa minuloročnej výročnej správy porušilo zákon prijatím daru v hodnote 50-tisíc korún od Transpetrolu, v ktorom má účasť aj štát. Hnutie po tomto zistení peniaze vrátilo. Väčšie pochybnosti vyvolali miliónové dary od invalidného dôchodcu a podnikateľa, ktorý má údajne miliónové dlhy. Dôchodca Rudolf Trávniček priniesol strane takmer 7,2 milióna korún, podnikateľ Jozef Oceľ štyri milióny.

Strana zverejnila darovacie zmluvy na internete. Nejde o originály zmlúv, ale len o skenované verzie. Hnutie zverejnením takýchto listín považuje kauzu za uzavretú. KDH prijalo v roku 2006 - 50-tisíc korún od firmy Brantner Nova, teda darcu ĽS-HZDS z roku 2007, v ktorej má majetkový podiel obec. Zákon to zakazuje.

Pavol Abrhám z KDH povedal, že ak sa potvrdí, že KDH tieto prostriedky získalo nezákonne, tak ich vráti. Prípad miliónových darcov ĽS-HZDS podľa Aliancie vyvoláva závažné otázky o tom, kým je v skutočnosti táto politická strana financovaná, a či nie sú zverejnení darcovia iba nastrčenými figúrkami.

Aliancia vyzýva parlamentný výbor pre financie, rozpočet a menu, aby každý z medializovaných prípadov preveril a uložil zákonom určené sankcie. Ďalej vyzýva finančnú políciu, aby verejnosť informovala o tom, či preverila alebo preverí podozrivé operácie vo forme vyše 11 miliónových darov pre ĽS-HZDS v hotovosti.

Dnešné Hospodárske noviny s odvolaním sa na vysokopostavený zdroj z HZDS informovali, že pre sporné dary by mali o funkcie prísť ústredná tajomníčka Zdenka Kramplová a podpredseda HZDS Milan Urbáni, ktorý je v súčasnosti hospodárom strany. Poslednú výzvu adresuje Aliancia poslancov parlamentu, aby na "základe vážnych zlyhaní kontroly financovania politických strán zo súčasnosti i minulosti" začali pripravovať reformu kontroly.

Občianske návrhy na ňu predloží i Aliancia, ktorá sa domnieva, že pre fungovanie demokracie je kľúčové zabezpečiť, aby politické strany neboli v područí skrytých, či dokonca nelegálnych záujmov a a aby sa verejnosť mohla spoľahnúť na to, že kontrola zabezpečí čistotu a otvorenosť straníckych peňazí.

Verejnú výzvu môže podporiť každý návštevník stránky http://www.fair-play.sk/index.php, pričom text s výzvou sa po podpise výzvy automaticky prepošle parlamentnému výboru pre financie, rozpočet a menu a finančnej polícii.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu