Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Bratislava-Paríž rýchlovlakom za 7 hodín!

BRATISLAVA - Z Paríža do Bratislavy by sme sa v budúcnosti mohli dostať pohodlne za sedem až osem hodín. Umožniť by to malo jedno zo šiestich moderných železničných prepojení TGV, ktoré by viedlo cez celú Európu na trase z Paríža cez Stuttgart, Mníchov, Salzburg, Linz, Viedeň, Bratislavu až do Budapešti.

Uviedol to poslanec Európskeho parlamentu Miroslav Mikolášik po dnešnom rokovaní s bratislavským primátorom Andrejom Ďurkovským. Projekt zaplatí EÚ, podľa Mikolášika pôjde o niekoľko miliárd eur.

"Zatiaľ je vybudovaný prvý úsek trate z Paríža do Sttutgartu. Stavba úsek z Viedne do Bratislavy sa zatiaľ nepripravuje. Mojou úlohou je zaujímať sa o to, aby nebola Bratislava odsúvaná na neskôr a aby slovenská strana bola pripravená na pokračovanie tejto trasy," konštatoval.

Podľa Ďurkovského ide o napojenie sa na rýchlostnú trať, v súčasnosti sa takéto moderné trate projektujú na rýchlosť 160 kilometrov za hodinu. Trasa by mala viesť pod zemou pod hlavným mestom, na to je však podľa neho potrebné schváliť s ministerstvom dopravy zmenu územného plánu mesta. "Aby bolo financovanie garantované v rámci duálneho systému a podporil sa tým aj nosný dopravný systém budovaný na báze električky, je tiež potrebné schváliť zmluvu s ministerstvom, teda medzi štátom, železnicami a hlavným mestom," spresnil.

Spojenie týchto dvoch projektov považuje za vhodné riešenie, pričom v budúcnosti by sa na tento dopravný systém malo napojiť aj letisko. Podľa primátora by bolo tiež vhodné, keby celá slovenská železničná sieť mohla byť napojená na túto vysokorýchlostnú trať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu